Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
"Lytt til saharawiene"
sidahmed_elaaiun_510.jpg

"Når norske fiskeribedrifter og rederier frakter vår fisk ut av Vest-Sahara, ber jeg at de skjenker flyktningene en tanke", skriver leder i Foreningen for Saharawier i Norge i et leserinnlegg i FiskeribladetFiskaren, 19. mars 2010.
Publisert: 22.03 - 2010 14:03Printerversjon    
Foto ovenfor: I fjor besøkte Sidahmed Salem Brahim (mannen til høyre), okkuperte Vest-Sahara for første gang på 17 år. Les om hans reise her.Lytt til saharawiene

Leserinnlegg i FiskeribladetFiskaren, 19. mars 2010.

På NRK Brennpunkt onsdag ble det avslørt hvordan et fiskeoljeprodusenten GC Rieber importerer fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara til Kristiansund. Her forvandles oljen til Omega 3-piller.

Istedenfor å skape inntekter for mitt hjemland, eller mat til mine landsmenn, finner fisken veien til helsekostbutikker i Norge.

Dette er naturressurser som mitt folk kunne bygget en framtid på. Men Marokko nekter oss dette. På grunn av okkupasjonen av mitt hjemland, har jeg og flertallet av mine landsmenn måttet tilbringe våre liv i andre land. De fleste bor i flyktningleirer i ørkenen Algerie, der de har holdt til i over 30 år, avhengige av internasjonal humanitær bistand. Selv har jeg vært heldig. Jeg bor med min familie i et fredelig område i Sandnes.

Opprinnelig er jeg fra El Aaiun – akkurat samme by hvor fiskeoljen skipes ut fra. For et halvt år siden var jeg hjemme i de okkuperte områdene for første gang på 13 år - og jeg følte meg som en fremmed. Marokkanske myndigheter har bygget nye havner, veier, boligområder, militærforlegninger. Titusener av marokkanere har flyttet inn i landet siden sist jeg var der. Nå så jeg at vi saharawier var blitt i mindretall i vårt eget land.

Marokkanerne som slår seg ned i Vest-Sahara får seg jobb i fiskeindustrien, en industri som skaffer Marokko millioner av kroner i inntekter hvert år. Hvis ikke internasjonale selskaper hadde støttet den marokkanske okkupasjonen at Vest-Sahara, hadde Vest-Sahara vært fritt for lenge siden. Det er nettopp fordi Marokko kan tjene penger på okkupasjonen, at det saharawiske folk fortsetter å lide.

Ifølge folkeretten, har saharawiene rett til selvbestemmelse og uavhengighet. Mer enn 100 resolusjoner i FN krever at vi skal få bestemme hva som skal skje med Vest-Sahara. Den Internasjonale Domstolen i Haag har konkludert at Marokkos krav på området er grunnløst. Men Marokko nekter oss folkeavstemningen som FN prøver å arrangere. Og i stedet selger de fisken vår til andre land, som til Norge.

Hvem har gitt disse norske selskapene tillatelse til å ta våre naturressurser? En undersøkelse som Kirkens Nødhjelp gjorde i de saharawiske flyktningleirene i 2008, viser at 1 av 4 barn lider av feilernæring. Det er ironisk. Saharawiene eier et av verdens rikeste havområder, men okkupasjonen tvang de fleste av dem fra kysten. Derfor har den yngre generasjonen saharawier aldri har sett havet, der de sitter og tar imot norsk bistand og venter på folkeavstemningen som FN har lovet. Når norske fiskeribedrifter og rederier frakter vår fisk ut av Vest-Sahara, ber jeg at de skjenker disse flyktningene en tanke.


Sidahmed Salem Brahim, leder, Foreningen for Saharawier i Norge    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -