Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Statsselskapet Cermaq storkunde av Vest-Sahara-olje!
dagbladet22mars.jpg

Først Yara, nå Cermaq. For andre gang på litt over et år er et norsk delvis statseid selskap involvert i plyndringen av Vest-Sahara. Cermaq nekter å høre på UDs råd om å stanse handelen. Les Dagbladet i dag, 22. mars 2010.
Publisert: 22.03 - 2010 09:37Printerversjon    
Handler i strid med egne retningslinjer

Dagbladet
22. mars 2010
Av Anne Marte Blindheim

Næringsministerens selskaper kjøper fiskeolje fra Vest-Sahara, noe regjeringen fraråder.

Statlig eide selskaper er involvert i handel som regjeringen fraråder. Tvilsom fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara går til å fôre norsk oppdrettslaks. Firmaet GC Rieber Oils innrømmer i en pressemelding at de får fiskeolje fra mange steder i verden, deriblant Vest-Sahara. Fiskefôrprodusenten Ewos, datterselskap av statlig eide Cermaq, er kunde av GC Rieber Oils og får levert olje fra fabrikken i Marokko.

Av oljen lager Ewos laksefôr som de selger til norske oppdrettsselskaper, deriblant Cermaq-selskapet Mainstream.

Det plasserer saken på bordet til næringsminister Trond Giske. Dagbladet er kjent med at Giske har bedt om en redegjørelse om saken fra Cermaq. Han vil ikke kommentere saken nå.

Godtok forklaring
Erkjennelsene kommer etter at SVTs «Uppdrag gransking» fokuserte på den tvilsomme handelen i forrige uke. Ledelsen i GC Rieber Oils sier i sin pressemelding at de er klar over problemstillingene omkring Vest-Sahara, men at de har drevet i dialog med norske myndigheter. Denne forklaringen har Ewos godtatt.

-Vi har fått forsikringer fra GC Rieber om at deres virksomhet ikke var i konflikt med myndighetenes retningslinjer. Nå registrerer vi at UD gir uttrykk for det motsatte, sier kommunikasjonssjef Peter Hagen i Ewos.

Ikke klarert
Rieber har tolket UD dit hen at handel med Vest-Sahara er i orden hvis man tar hensyn til lokalbefolkningens interesser, noe de mener at de gjør. Men UD har gitt selskapet klar beskjed om at det er en feiltolkning.

-Vi har ikke klarert noen virksomhet med GC Rieber. Vi har vært i direkte kontakt med selskapet og gitt klart uttrykk for vårt syn. Vårt generelle råd er å avstå fra all næringsvirksomhet i Vest-Sahara, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til Dagbladet.

Til tross for avsløringene kutter ikke EWOS samarbeidet med GC Rieber Oils.

-Det blir å forskuttere saken. Men vi vil rette oss etter de kravene som kommer fra norske myndigheter, sier Peter Hagen.

GC Rieber Oils har bestilt en gransking av seg selv fra Det Norske Veritas.

Ewos avventer resultatet av denne. Ifølge Hagen har ikke Ewos kontroll på hvor fiskeoljen deres kommer fra.

Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med administrerende direktør i GC Rieber Oils, Arne Alnæs.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -