Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Forening for saharawier i Norge protesterer mot fiskeoljeimporten
sidahmed_510.jpg

"De bør heller importere fiskeolje fra et område som ikke er okkupert", skriver leder av Foreningen for Saharawier i Norge, Sidahmed Salem Brahim, i en pressemelding om NRK Brennpunkt-avsløringene.
Publisert: 17.03 - 2010 15:52Printerversjon    

Foreningen for Saharawier i Norge protesterer mot fiskeoljeimporten


Pressemelding fra Foreningen for Saharawier i Norge – 17. mars 2010

Til NRK Brennpunkt tirsdag hevdet fiskeoljeimportøren GC Rieber at selskapets import fra Vest-Sahara ikke er problematisk fordi folk i de okkuperte områdene lever av industrien. Problemet er at flertallet av de som arbeider i fiskeindustrien i landet er marokkanske settlere - som har gjort saharawiene til minoritet i eget land.

- GC Rieber er ikke bare med på å finansiere okkupasjonen, men er også med å sysselsette marokkanske settlere. Å hevde at dette er positivt vitner om et totalt fravær av dømmekraft, sier Sidahmed Salem Brahim, leder av Foreningen for Saharawier i Norge.

Etter invasjonen flyktet over halvparten av den saharawiske befolkningen til flyktningleirer i nabolandet Algerie, der de har bodd siden 1975. Etter dette har Marokko flyttet inn så mange ulovlige settlere til området at saharawiene er nå i mindretall i sitt eget land. Et trettitalls saharawier bor i dag i Norge.

Det hadde ikke vært mulig for Marokko å stjele og holde dette territoriet uten ”gode” hjelpere som GC Rieber. Ett av de viktigste virkemidlene den marokkanske okkupasjonsmakten bruker for kontrollere territoriet er ulovlige settlere.

Kort tid før Brennpunktsendingen i går, offentligjorde selskapet at Det Norske Veritas skal undersøke importen fra Vest-Sahara. Nøyaktig hva DNV skal undersøke er ikke gjort kjent. Det er hersker ingen tvil om at det er dypt uetisk å drive handel med okkupasjonsmakten i Vest-Sahara.

- Hvem skal DNV snakke med? De marokkanske settlerne på havna? Eller har de tenkt å dra til flyktningleirene og snakke med dem som har vært på flukt i over 30 år på grunn av den marokkanske okkupasjonen?, spør Salem Brahim.

FN gjorde i 2002 en juridisk vurdering som konkluderte med at det er i strid med folkeretten å hente ut naturressurser fra okkuperte Vest-Sahara, dersom det er i strid med befolkningens ønsker og interesser. EUs jurister gjorde nylig en vurdering som konkluderte med at fiskeriavtalen mellom EU og Marokko var ulovlig.

- Jeg har vanskelig for å forstå hva DNV skal finne ut som FNs jurister, EUs jurister og det norske Utenriksdepartementet ikke har klart å finne ut av. Jeg synes de kan spare seg bryet og heller importere fiskeolje fra et område som ikke er okkupert, avslutter Salem Brahim.

For spørsmål og kommentarer, kontakt:
Sidahmed Salem Brahim
Foreningen for Saharawier i Norge.
tlf 96875654

Foreningen for Saharawier i Norge er en forening som siden 2006 har arbeidet for det saharawiske folks rett til selvbestemmelse.
Les mer om Vest-Sahara-konflikten på www.vest-sahara.no

sidahmed_mother2_350.jpg
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -