Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Pressemelding: Juks med fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara
greenpeaced_510.jpg

Støttekomiteen for Vest-Sahara har sendt ut pressemelding angående fiskeoljeavsløringer i NRK Brennpunkt tirsdag kveld.
Publisert: 17.03 - 2010 10:29Printerversjon    

Juks med fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara


Pressemelding fra Støttekomiteen from Vest-Sahara – 17. mars 2010

Avsløringer på NRK Brennpunkt tirsdag kveld viser at fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara kalles marokkansk når det ankommer Norge. Støttekomiteen fraråder marokkansk Omega 3.

-          Så lenge marokkansk fiskeolje feilmerkes og importørene er uklare når det gjelder hvor råvarene egentlig kommer fra, fraråder vi norske butikker å selge Omega 3 med marokkansk opprinnelse, sier Sigrun Espe i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

NRK-innslaget viser hvordan et rederi fra Farsund forteller til norske myndigheter at deres tankskip kommer fra Marokko, mens skipene egentlig har med seg last fra de okkuperte områdene i strid med den norske regjeringens frarådninger.

-          Både Marokko og eksportørene har interesse av å feilmerke opprinnelsen av produktene. Etter Brennpunktavsløringene har vi liten tillit til at varer fra Marokko egentlig kommer fra Marokko, sier Espe.

Støttekomiteen anbefaler at butikker som selger Omega 3 på det norske markedet ikke bare stanser innkjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara, men også fra Marokko. Flere norske kjeder har den siste uken meldt at de ikke er interessert i å føre produkter fra Vest-Sahara.

-          ”Marokkansk” fiskeolje er med stor sannsynlighet fra Vest-Sahara. Vi ber derfor butikkene også stoppe fiskeoljeimport som er merket ”fra Marokko”. Vi tviler på at norske Omega-3-forbrukere vil sette sin egen Omega 3-indeks først i denne saken, sier Espe.

FN konkluderte i 2002 med at det er i strid med internasjonal lov å hente ut ressurser fra det Vest-Sahara, hvis det er i strid med folkets ønsker og interesse. Den marokkanske okkupasjonsmakten finansierer sitt grep om landet gjennom blant annet eksport av fiskeolje. Norske bedrifter er betydelige bidragsytere til dette.

Det saharawiske folk er ikke konsultert om de ønsker denne handelen med fiskeolje til Norge. Deres representanter i flyktningeleirene er imidlertid klare på at de anser dette som tyveri av ressurser som tilhører det saharawiske folk, og ber om umiddelbar stans.

-          Importen er dypt uetisk og bidrar til å opprettholde okkupasjonen. Mens saharawiske flyktninger sulter i eksil, tjener norske selskaper og marokkanske settlere seg rike på deres ressurser, sier Sigrun Espe.

Kontaktperson: Sigrun Espe - 99 04 46 66

Støttekomiteen for Vest-Sahara er en medlemsbasert solidaritetsorganisasjon som siden 1993 har arbeidet for det saharawiske folks rett til selvbestemmelse. Les mer om Vest-Sahara-konflikten på www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -