Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
iTromsø: Beroliger statsråd
itromso-logo.jpg

Omega 3-produsenten legger alle kort på bordet, og oppklarer at fiskeoljen ikke kommer fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 16.03 - 2010 15:16Printerversjon    
iTromsø
16. mars 2010

Beroliger statsråd

Når Probios konsernsjef Per A. Benjaminsen i dag setter seg ved Trond Giskes bord – så er det med forsikring om at han ikke utbytter Vest-Sahara.

SVT har rullet opp en skandale som har sterke forgreininger til Norge. To selskaper som har vært blant Probios leverandører er blitt koblet til saken. I går ble NHO-president Paul-Chr Rieber, gjennom selskaper han er sjef for, knyttet til saken av NRK.

Det hadde vært en kjedelig sak om det skulle vise seg at Probios omega3-kapsler ble laget av fiskeolje fra et okkupert land. Spesielt siden selskapets toppsjef er medlem av Trond Giskes utvalg av rike og unge. Disse møtes for første gang i dag.

Berømmer selskapet

Terje Håkstad i SV er imponert over garantiene og håper konsernsjefen tar åpenheten med seg til Giske-utvalget.

– Jeg vil berømme både ProBio ASA og datterselskapet Ayanda for den åpenhet og deres klare avstandsstaken til den ulovlige okkupasjonen av Vest-Sahara, sier Terje Håkstad.

Han har fulgt avsløringene fra SVT, som nå også har spredd seg til Norge, nøye. At tromsøselskapet går klar er han glad for. Han er likeledes glad for de nye revisjonsreglene som selskapene vil innføre.

– Jeg regner med at Per Benjaminsen tar med seg sine etiske revisjonsregler i bagasjen når han tirsdag sammen med Giskes utvalgte skal forme det nye Norge, sier Terje Håkstad.
Råvaregaranti
Sist uke kunne ikke Probios Per A. Benjaminsen garantere at de ikke kjøpte fiskeolje med opprinnelse fra Vest-Sahara.

I dag kan imidlertid Probios leverandør Ayanda, som også er Probios datterselskap, garantere at alle råvarer til alle produkter forholder seg til det som er av nasjonal, europeisk og internasjonal lov og retningslinjer.

– For råolje Ayanda har benyttet i omega-3 produkter til våre kunder, så tilsier vår dokumentasjon at all råolje i 2008 og 2009 kommer fra godkjente anlegg og lovlige fiskerier i Sør-Amerika - det vil si Chile og Peru, forsikrer administrerende direktør Stein Ulve i Ayanda.

Strengere regler
Og som om det ikke var forsikring nok. Ayanda vil innføre revisjonstiltak for å kontrollere at den dokumentasjonen som de får fra sine leverandører er sannferdig.

– Ayanda vil umiddelbart svarteliste enhver aktør som eventuelt beviselig har jukset med dokumentasjon. Dette er en integrert del i vår etikk og en av våre tre kjerneverdier som er å være ansvarlig, sier Stein Ulve.bladet_tromso_16.03.2010_509.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -