Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Marokko er en okkupasjonsmakt
Leserinnlegg i Dagsavsien, av Eirik Kirkerud, Støttekomiteen for Vest-Sahara, 8. juli 2009.
Publisert: 07.03 - 2010 16:42Printerversjon    
Leserinnlegg,
Dagsavisen
8. juli 2009.
Last ned her (pdf).
Står også på Dagsavisens nettsider.
Av Erik Kirkerud, Styremedlem, Støttekomiteen for Vest-Sahara.


Marokko er en okkupasjonsmakt

«Se mot Marokko», kunne spaltisten Anne Applebaum slå fast i Dagsavisen, 4
juli. Hun påstår at Marokko skiller seg ut positivt blant araberlandene, blant annet
ved at kongedømmet har innrømmet kriminelle handlinger «som eneste land i
regionen». Hadde alt vært så vel.

Det er riktig at det har funnet sted visse positive endringer i Marokko. Men Applebaum unnlater å informere om et svært sentralt punkt: Marokko er eneste okkupasjonsmakt i regionen. Om Marokko har hatt en vilje til endring, omfatter den ikke Vest-Sahara-spørsmålet eller rettighetene for det sahrawiske folk.

FNs høykommissær for Menneskerettigheter, som besøkte det okkuperte territoriet
i 2006, slo fast at de alvorlige og fortsatte menneskerettsovergrepene i Vest-Sahara skyldes at Marokko nekter sahrawiene retten til selvbestemmelse.

Denne retten har vært slått fast av mer enn 100 FN-resolusjoner, og av den Internasjonale Domstolen i Haag. Den nye kongen, som får lovord av Applebaum, nekter å gå med på en FN-ledet folkeavstemning i Vest-Sahara, i strid med inngåtte fredsavtaler.

Ett moment som er særlig sentralt i Applebaums tekst – Marokkos bruk av «sannhetskommisjon etter mønster av Sør-Afrika» – fortjener særlig å bli nyansert. Kommisjonen fungerte ikke etter mønster fra Sør-Afrika, og den har heller ikke har hatt noen funksjon i skape ro, åpenhet eller rettferd for folket i okkuperte Vest-Sahara. Til kommisjonen fikk ofrene ikke navngi eller konfrontere sine overgripere, og dette ble heller ikke tillatt i åpne høringer. I Vest-Sahara ble de åpne høringene avlyst. Ingen tjenestemann har hittil blitt holdt ansvarlig for tortur, forsvinninger eller henrettelser begått overfor saharawier.

Så lenge Marokko nekter å respektere både inngåtte fredsavtaler og FNs krav om
selvbestemmelse for sahrawiene, og fortsetter å begå overgrep mot fredelig demonstrerende sahrawier, er det overhodet ingen grunn til å «se mot Marokko».
Marokko er et unikt land sett i lys av de andre arabiske statene. Det er den eneste
okkupasjonsmakten.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -