Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Under Dusken: Omstridt bedrift profileres på NTNU
under_dusken_510.jpg

Nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim håper NTNU tar ansvar og nekter det omstridte selskapet Fugro å ha stand under næringslivsdagene.

Les også kommentar fra Under Dusken.
Publisert: 09.02 - 2010 21:14Printerversjon    
under_dusken_300.jpgUnder Dusken, 9. desember 2009
Last ned i pdf her.

Selskapet Fugro har blitt invitert til å ha stand på campus under Næringslivsdagene på NTNU 9.-11. februar. Selskapets virksomhet er etisk omstridt, blant annet har de tatt del i seismiske oljeundersøkelser utenfor kysten av Vest-Sahara, på oppdrag av marokkanske myndigheter som okkuperer landet.

Selskapet hadde også stand under arbeidslivsdagene ved Universitetet i Oslo (UiO) i høst, noe som vakte stor oppmerksomhet.

4. februar i år valgte imidlertid ledelsen ved UiO å nekte Fugro tilgang på IAESTEs næringslivsdag etter press fra blant annet Saih. «Fugros virksomhet er omstridt og universitetsledelsen ønsker derfor ikke at de skal være representert på næringslivsdagene» het det på en lapp, signert universitetsledelsen, som hang på den tomme standen på Blindern.

Håper på boikott
Nestleder Anita Hvam Michelsen i Saih Trondheim forteller at organisasjonen er skuffet over at Fugro ble invitert til næringslivsdagene.

– Etter furoren som oppstod i Oslo, overrasker det oss at NTNU synes det er legitimt å invitere et selskap som opptrer i strid med Folkeretten, FNs juridiske råd og føringer fra Utenriksdepartementet, sier hun.

Hvam Michelsen oppfordrer NTNU til å følge UiOs eksempel fra tidligere denne måneden.

– Vi håper universitetsledelsen ved NTNU også tar ansvar og nekter dem tilgang på arrangementet, sier hun.

Saih mener at et eventuelt oljefunn utenfor kysten av Vest-Sahara vil være et økonomisk insentiv for at Marokko skal fortsette okkupasjonen og undertrykkingen av saharawierne.

– Ved å drive oljeleting i dette området bidrar de til å opprettholde okkupasjonen i landet, mener Hvam Michelsen.

– NTNUs ansvar
Studentorganisasjonen IAESTE står som arrangør av Næringslivsdagene. Leder Synnøve Flesland for IAESTEs næringslivsdager forteller at de foretok en vurdering av hvorvidt selskapet skulle få komme på Næringslivsdagene etter at de fikk kjennskap til selskapets virksomhet.

– Vi bestemte oss for å legge føringene til etikkrådet til Statens pensjonsfond utland til grunn for avgjørelsen. Så lenge de har valgt ikke å utelukke selskapet fra fondets investeringsunivers, mener vi det er legitimt å invitere dem til Næringslivsdagene, sier hun.

Flesland mener det er opp til NTNU å bestemme retningslinjer med tanke på kontroll av aktuelle bedrifters etiske profil.

– Vi ser at det er en vanskelig problemstilling, men valgte i denne omgang å følge de samme retningslinjene som etikkrådet til pensjonsfondet, sier hun.
Hvam Michelsen i Saih mener selskapet burde stått på etikkrådets liste.

– Bedrifter som bidrar til å undertrykke en hel befolkning og et land burde helt klart hatt navnet sitt på den listen.

– Rett til å være samfunnskritisk
Leder Amund Aarvelta ved Studenttinget NTNU har ikke kjennskap til saken og ønsker ikke å kommentere den spesielt. Men han mener universitetene har et ansvar og plikt i forhold til å stille spørsmål rundt etisk problematiske samfunnsområder.

– Det er en diskusjon som er relevant å ta for NTNU, og det er universitetets rett og plikt til å ta etiske standpunkt, sier han.

Det har ikke lyktes Under Dusken å få en kommentar fra Fugro. Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU ønsket ikke å kommentere saken.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -