Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
...eller dette.
fh_hefte_510.jpg

Et 20 sider langt hefte om Vest-Sahara-konflikten ble i slutten av mars utgitt av Flyktninghjelpen. Bestill papirkopi av heftet "Okkupert land, fordrevet folk" her.
Publisert: 26.03 - 2009 12:20Printerversjon    
Nytt temahefte om Vest-Sahara:
"Okkupert land, fordrevet folk"


I det nye nummeret av På Flukt Tema står konflikten i Vest-Sahara, Afrikas siste koloni, i fokus. Mens saharawiene, den opprinnelige befolkningen i landet, lider under daglige brudd på menneskerettighetene, har det internasjonale samfunnet valgt å se en annen vei.

fh-hefte_200.jpgI over tretti år har over halvparten av saharawiene oppholdt seg i fire isolerte flyktningleirer i Algerie. Hjemlandet er delt på langs av en marokkansk- bygget mur. Elektronisk overvåking, landminer og soldater skal stoppe det muren selv ikke klarer. Familier har vært atskilt i årtier, og nye generasjoner vokser opp i leirene uten noen gang å ha sett sitt hjemland. I det okkuperte området er det nå flere marokkanere enn saharawier. Isolasjonen og ekstreme klimatiske forhold gjør de saharawiske flyktningene i Algerie helt avhengige av internasjonal assistanse.

FN har definert Vest-Sahara som et avkoloniseringsspørsmål og Den internasjonale domstolen i Haag forkastet i 1975 Marokkos påståtte ”historiske krav” på Vest-Sahara. Den afrikanske union (AU) har anerkjent Vest-Sahara og tatt opp staten som medlem. Men hva hjelper det å være støttet av FN og AU når mektige stater som Frankrike, USA og Spania enten er likegyldige eller motarbeider saharawienes legitime rettigheter?

Du kan lese mer om konflikten i temaheftet ”Vest-Sahara: Okkupert land, fordrevet folk”. Heftet er gratis og tar for seg den historiske og politiske bakgrunnen for konflikten, samt artikler og analyser av dagens situasjon.

Temaheftet er gratis og tilgjengelig på norsk og engelsk. Elektroniske versjoner av heftet kan lastes ned ved å trykke på linkene under.

Papirutgaven av heftet kan bestilles ved å kontakte Flyktninghjelpen ved Aksel Nes Mygland, tlf. 23 10 98 55, e-post: aksel.nes.mygland@nrc.no

Klikk her for å laste ned norsk versjon av heftet
Klikk her for å laste ned engelsk versjon av heftet    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -