Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Mystisk ”Bergen Group” i Vest-Sahara
bergen_group_510.jpg

Et selskap med navn Bergen Group skal ha vært involvert i fiskeriindustrien i Vest-Sahara. Bergens-bedriften Bergen Group forsikrer det ikke er dem.
Publisert: 16.12 - 2009 00:51Printerversjon    
To ganger i 2006 omtalte internasjonal fiskeripresse at et ”internasjonalt selskap” med navn Bergen Group var involvert i fiskeriindustrien i Dakhla, i okkuperte Vest-Sahara.

Både det spanske fiskeritidsskriftet Industrias Pesqueras i desember 2006 (last ned her), og Fishing News International 1. oktober 2006 (last ned her) nevner at et selskap med navnet Bergen Group var involvert i fiskeforedling i byen Dakhla, som ligger helt sør i okkuperte Vest-Sahara.

Fishing News International skriver at innkjøperen av et fryseanlegg var et marokkansk anlegg i Dakhla, som igjen var ”part of the international Bergen Group”.

Industrias Pesqueras viser et bilde ”et kjøleanlegg installert i Dakhla for Grupo Bergen”.

I begge artiklene – som ser ut til å omtale samme leveranse – skal salget ha blitt gjort av det spanske selskapet Tucal. Anlegget som Tucal leverte til selskapet i ”Dakhla, Marokko” skulle kunne kjøle ned førti tonn sardiner daglig.

Ettersom Vest-Sahara ikke er en del av Marokko, og fiskeriindustrien støtter opp under marokkanske arbeidsplasser i de okkuperte områdene, er industrien knyttet til både politiske, etiske og folkerettslige kontroverser. Norsk UD fraråder også norske selskaper fra å engasjere seg der.

Bergens-bedriften Bergen Group (www.bergengroup.no) sier det ikke er dem.

”Bergen Group konsernet har ikke, og har så vidt jeg kjenner til aldri hatt, aktivitet i Vest-Sahara. Bergen Group er en norsk maritim og offshorerettet gruppering etablert i 2007 som i all hovedsak har sin aktivitet langs norskekysten. Det må derfor være andre (internasjonale?) aktører som i artikkelen benevnes ’Bergen Group’, uten at vi kjenner til hvem dette kan være”, skriver selskapet i en epost til SAIH.

Det var for øvrig høsten 2006 at den norske Sjøvikgruppen investerte i et mottaksanlegg for fisk i Dakhla – deriblant sardiner. Støttekomiteen kjenner ikke til om de to fiskeriartiklene egentlig kan ha henvist til Sjøvik-anlegget.

Kjenner du noe som saken?
Kontakt Støttekomiteen for Vest-Sahara på info@vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -