Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
SAIH: Ta Vest-Sahara ut av glemmeboka!
30. november overleverte SAIH et brev til UD, signert av 3000 nordmenn, de fleste norske studenter. Brevet krever at UD gjør en innsats for å få norsk næringsliv ut av de okkuperte områdene.
Publisert: 07.12 - 2009 19:35Printerversjon    
SAIH
2. desember 2009

SAIH overleverte 3000 underskrifter som krever at norske bedrifter må komme seg ut av Vest-Sahara.

gry_larsen.jpgUnder er appellen til Gry Larsen (t.h.) levert av påtroppende leder i SAIH, Runar Myrnes Balto

30.11.2009

Kjære Gry Larsen,

SAIH har i høst arrangert en kampanje om Vest-Sahara. Mange studenter har latt seg provosere over undertrykkelsen saharawier og saharawiske studenter opplever, og tilbakemeldingene har vært helt unisone: Det er ikke greit at norske bedrifter hjelper Marokko å tømme landet for naturressurser.

Derfor har flere tusen studenter skrevet under på et opprop som krever at norske myndigheter, det vil si dere i UD, sørger for å gjennomføre den politikken dere allerede har nedfelt.  "Utenriksdepartementet fraråder all økonomisk samkvem med Vest-Sahara, inkludert import til Norge” heter det fra UD. Med disse underskriftene krever vi at dere følger opp denne anbefalningen, og aktivt presiserer overfor aktuelle bedrifter at de bryter både de offisielle norske anbefalningene, og internasjonal lov. Hvis dere skulle trenge hjelp til å identifisere bedriftene, så bidrar SAIH gjerne med ei liste over bedrifter vi vet helt sikkert er inne i Vest-Sahara.

Sammen med underskriftene vil du også finne en resolusjon vedtatt på SAIHs årsmøte, som argumenterer for at Norges politikk på Vest-Sahara må bli med progressiv.

Ombudsordning
Det at norske bedrifter kan handle uetisk uten å møte offisielle reaksjoner på det, henger tett sammen med en større, strukturell mangel.

Vi har i dag et kontaktpunkt for OECDs retningslinjer, som i teorien skal sikre at bedrifter utviser samfunnsansvar. SAIH ønsker en ombudsordning som har innsynsrett og ressurser til å følge klager som kommer inn. Vi har meldt våre innspill til revisjonen av kontaktpunktet men synes dette burde skje samtidig med en opprettelse av et uavhengig ombud. I underskriftskampanjen som vi nå overrekker til deg, ligger det også et krav om at det må opprettes en ombudsmannsordning for bedrifters samfunnsansvar som med innsynsrett kan vurdere om bedrifter bidrar til menneskerettighetsbrudd.

I den sammenheng oppfordrer vi deg til å jobbe for å få på plass ordningen. Norske bedrifters oppførsel i Vest-Sahara viser klart at det er behov for et ombud, og 3000 norske studenter, samt SAIHs årsmøte krever gjennom en vedlagt resolusjon at ordningen opprettes.

Menneskerettighetssituasjonen
De siste par månedene har vi sett at situasjonen for menneskerettighetsforkjempere i Vest-Sahara har blitt forverret. Saharawiske menneskerettighetsaktivister blir ofte arrestert uten grunn, og fratas sine papirer. Tidlig i oktober ble 7 aktivister pågrepet da de returnerte fra besøk hos sine landsmenn i flyktningleirene i Algerie. De stilles nå for en militær domstol.

Dette er kritikkverdig, og Norge har en moralsk plikt til å reagere overfor marokkanske myndigheter. SAIH sendte sammen med 17 andre organisasjoner, inkludert alle de politiske ungdomspartiene, et brev til utenriksministeren, der vi ba ham om å ta dette opp med marokkanske myndigheter. Vi vil sterkt oppfordre Utenriksdepartementet til å følge dette opp.

saih_markering.jpgI ettertid har enda en alvorlig sak kommet på trappene. Den kjente saharawiske aktivisten Aminatou Haidar ble pågrepet da hun landet på El Aaiun flyplass i okkuperte Vest-Sahara. Haidar var på vei hjem fra New York, der hun hadde mottatt en menneskerettighetspris. Etter et døgn i politivaretekt, ble hun tvangsreturnert til Kanariøyene i fly. Før tvangsreturneringen konfiskerte marokkanske myndigheter passet hennes. Spanske myndigheter nekter Haidar å returnere til Vest-Sahara så lenge hun er papirløs. Nå sultestreiker Haidar og krever av spanske myndigheter å få lov til å returnere til Vest-Sahara.

Haidar har sultestreiket i to uker, og hennes fysiske form er sviktende. SAIH håper at dere sammen med en uttalelse om menneskerettighetssituasjonen for saharawiene, kan oppfordre henne til å legge sultestreiken på is inntil hun får tilbakelevert sitt Marokkanske pass. Dette haster, og vi er bekymret for situasjonen som skulle oppstå om hun eventuelt skulle dø under disse omstendighetene.

Vi ønsker nå å oppfordre deg til å ta Vest-Sahara ut fra glemmeboken. Det haster å få satt situasjonen på dagsorden, for konfliktnivået er i ferd med å forverre seg veldig raskt. Norge må umiddelbart snakke ut mot brudd på menneskerettigheter, og samtidig rydde opp i egen bakgård. For vi kan ikke leve med at norske bedrifter får fortsette å støtte opp om okkupasjon og undertrykkelse.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -