Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Haidar kastet ut av Vest-Sahara
6078haidar_bergen_510.jpg

Marokkanske myndigheter har i dag kastet Aminatou Haidar ut fra Vest-Sahara. Etter et døgn i politivaretekt, ble hun tvangsreturnert til Kanariøyene i fly.

Les også: Aminatu Haidar pågrepet.
Publisert: 15.11 - 2009 17:22Printerversjon    
Aminatu Haidar pågrepet
haidar245.jpg
Aminatu Haidar ble i dag pågrepet da hun landet på El Aaiun flyplass i okkuperte Vest-Sahara. Haidar var på vei hjem fra New York der hun hadde mottatt en menneskerettighetspris.
-Når jeg reiser tilbake blir jeg pågrepet på flyplassen, sa hun til en spansk avis få dager før hun satte seg på flyet i dag.

Les mer
Den 42 år gamle menneskerettighetsaktivisten og tobarnsmoren Aminatou Haidar er kastet ut av Vest-Sahara, og returnert til Spania.

Hun hadde vært utenlands og mottatt en menneskerettighetspris i USA, da hun i helgen skulle reise hjem til sine barn i de okkuperte områdene.

Men så langt kom hun ikke. Da hun landet i El Aaiun, ble hun satt i varetekt av marokkansk politi, og deretter tvangsreturnert til Kanariøyene. Det melder El País i dag.  

Da hun ankom Kanariøyene, skal hun ha nektet å gå av flyet, og bedt om å bli flydd tilbake til Vest-Sahara.

Haidar hadde fratatt passet sitt av marokkanske myndigheter før hun ble kastet ut av landet. Til tross for dette ble hun tillatt innreise til Spania, som deretter nektet henne å reise tilbake til Vest-Sahara fordi hun ikke hadde pass. Haidar er nå dermed papirløs.

Ifølge marokkanske statsmedier skal Haidar ha nektet å fylle ut noen innreisedokumenter idet hun ankom, og dette skal ha vært grunnen til pågripelsen og utvisningen. Men det benekter to spanske journalister, Pedro Barbadillo og Pedro Guillén, som reiste sammen med Haidar på flyet til Vest-Sahara. De overvar at Haidar fyllte ut alle nødvendige dokumenter.

De to journalistene ble pågrepet og avhørt i sju timer, før også de ble sendt tilbake til Kanariøyene.

Det har de siste ukene vært en lang rekke overgrep mot saharawiske menneskerettighetsaktivister. Flere av dem kan vente lange dommer for "forræderi". Den skjerpede politikken ble varslet av Kong Mohammed VI på en tale 6. november i år.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -