Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
– Som en fremmed i mitt eget land
sidahmed_elaaiun_510.jpg

For første gang på 13 år, har norsk-saharawiske Sidahmed Salem vært på besøk på sitt hjemsted i okkuperte Vest-Sahara. Det han så, fikk ham til å føle seg som en utlending.
Publisert: 25.10 - 2009 13:08Printerversjon    
Over: For første gang på over et tiår møtte Sidahmed sine slektninger i okkuperte Vest-Sahara. Sidahmed er mannen til høyre, sammen med søsken og mor.

– Da jeg forlot Vest-Sahara i 1996, var det verken politi eller militære i min bydel. Nå er det en militærpost i hver eneste lille krok av byen. Til og med i nærheten av der familien min bor har de satt opp en post, sier Sidahmed om sitt første møte med Vest-Saharas hovedstad på 13 år.

Sidahmed reiste fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara som flyktning i 1996, og kom til Sandnes fire år senere. Der har han bodd siden, hvor han nå er leder av Foreningen for Saharawier i Norge. Men han har lenge nølt med å reise på besøk til Vest-Sahara. Flere av de som returnerer til de okkuperte områdene blir satt i lange avhør, og blir trakassert og truet av marokkansk politi.

sidahmed_mother2_350.jpgDet var med delte følelser Sidahmed ankom sin hjemby El Aaiun for å besøke familien.

– Marokkanske myndigheter har forandret byen til det ugjenkjennelige. Det er vanvittige mengder med politi og militære, og de har bygget nye hus og boligområder overalt for marokkanske bosettere. Jeg kan tippe på at El Aaiun har blitt dobbelt så stor siden jeg flyktet. Jeg kjente meg knapt igjen, sier han.

Om nettene sier han det var folketomt i gatene. Og i kvartalene hvor det før pleide å spasere saharawier på kveldstid, var det nå folketomt. Bare politifolk patruljerte. Når han tok turer utendørs, ble han fotfulgt av sivilkledd politi. Han ble aldri tatt inn i avhør eller trakassert. Men han ble stoppet av politiet, ransaket og bedt om å reise tilbake til familiens hus.

– Jeg følte meg som en utlending da jeg var der. På kveldene var det så fremmed at jeg mest av alt bare ville reise rett tilbake til Norge. Men det tristeste av alt, er at til og med mine saharawiske venner og min familie, som har bodd der hele livet, også sier de nå føler seg som utlendinger i Vest-Sahara, forteller Sidahmed.

– Før kunne jeg vandre gatelangs på kveldene og møte folk jeg kjente. Nå var gatene nesten tomme for saharawier. De sitter inne i husene sine på kveldene og nesten gjemmer seg, forteller han.

Sandnes-saharawien sier det var ”kjekt” å møte familien igjen. Den 60 år gamle moren begynner å bli eldre. Som så mange andre av saharawiene, har hun tilbrakt et års tid i fengsel for politisk aktivisme. Han fikk også møtt søstrene og broren.

En av hans slektninger har nettopp blitt arrestert. Brahim Dahane, som er leder av en av de saharawiske menneskerettighetsnettverkene, ble satt i fengsel tidligere i oktober. Grunnen var at han hadde besøkt de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

Nå skal han – og seks andre saharawier – foran en militær domstol, tiltalt for landsforræderi. FNs operasjon i Vest-Sahara er den eneste FN-styrken i verden som ikke har mandat til å rapportere på menneskerettighetsovergrep, på grunn av Frankrikes støtte til Marokko i Sikkerhetsrådet.

Det er ikke bare fremtredende aktivister som Dahane som lever under vanskelige forhold. Sidahmed forteller at også den jevne saharawi har fått det vanskeligere siden han reiste fra sitt hjemland.

–  De som nekter å samarbeide med marokkanerne får det bare verre. Flere av mine venner driver egne butikker, men det går veldig dårlig for dem. Man skulle tro at de hadde tatt del i veksten i El Aaiun siden 90-tallet, men det har de ikke. Saharawiene har det bare stusseligere enn noen gang før, sier han.

Sidahmed kom tilbake fra sin reise til Vest-Sahara for to dager siden.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -