Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Tolk nektet adgang til rettslokale
tribunal_en_el_aaiun_510.jpg

Internasjonale observatører til en rettssak i Vest-Sahara satt i går som uvitende vitner da en saharawisk menneskerettighetsaktivist ble dømt til ett års fengsel. Domstolen hadde nektet deres saharawiske tolk adgang til lokalet.
Publisert: 20.10 - 2009 15:32Printerversjon    
Foto ovenfor: rettslokalet i El Aaiun.

Det har ofte vært vanlig at rettssaker mot saharawier utsettes dersom det kommer internasjonale observatører eller advokater for å delta.

Nå har domstolene funnet en ny vri.

Ved å nekte adgang for delegasjonenes tolk, vil observatørene bli unyttige.

En spansk advokatforening som sendte representanter til Vest-Sahara for å overvære en rettssak 19. oktober, fordømmer domstolens og det lokale politiets framgangsmåter, i en melding de sendte ut i dag.

Domstolen nektet delegasjonens tolk, Hammad Hammad, å bli med gruppen inn i et rettslokalet idet den saharawiske aktivisten Mohammed Berckam skulle for retten. Domstolen ville ikke bistå å finne andre tolker som en erstatning. Hammad er nestleder i organisasjonen CODAPSO, som tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach er leder av.

Tiltalte Berckam satt muse stille i løpet av rettssaken. Han er svekket etter flere dager med sultestreik, i protest mot behandlingen han har fått i fengsel. Han påstår selv at han har blitt utsatt for politivold i fengselet.

Berckam ble dømt til ett års fengsel. Rettssaken varte i en time og tjue minutter.  

Etter rettssaken reiste de to spanske observatørene til Hammads hjem for å spise middag. Sivilkledd politi stormet og ransaket huset de satt i, de truet Hammad, og beordret observatørene om å reise tilbake hotellet de var innlosjert i.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -