Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Foran en militær domstol!
nasiri2_510.jpg

De sju saharawiske aktivistene som er pågrepet for å ha besøkt sine landsmenn i flyktningleirene i Algerie skal framstilles for en militær domstol i Casablanca. Det er første gang på tjue år at sivile skal dømmes på denne måten.
Publisert: 19.10 - 2009 17:25Printerversjon    
De sju menneskerettighetsaktivistene Brahim Dahane, Ali Salem Tamek, Ahmed Nasiri, Dagja Lachgar, Yahdad Ettarroussi, Saleh Lebayhi og Rachid Sghayar ble arrestert 8. oktober 2009 da de ankom Casablanca flyplass i Marokko. Bildet ovenfor er av Ahmed Nasiri fra Smara. (Foto: Maria Fonfara.)

De sju hadde besøkt sine landsmenn i flyktningleirene i Algerie.

I helgen meldte ASVDH til Støttekomiteen for Vest-Sahara at organisasjonens leder, Brahim Dahane, hadde ringt dem fra fengselet. De åtte dagene fram til da, hadde det vært ukjent hvor gruppen hadde oppholdt seg. Dahane forklarte de oppholdt seg på politiets hovedkontor i Casablanca.

Ifølge ASVDH var de med bind for øynene de første tre dagene av fengselsoppholdet.

15. oktober avgjorde Court of Appeals i Casablanca at saken måtte fram for militær domstol. De sju ble deretter ført til fengselet i Salé.

Dahane forklarte ASVDH at de hadde blitt tiltalt for å true Marokkos eksterne sikkerhet og samarbeid med fienden. Ifølge Marokko er ikke konflikten om Vest-Sahara en konflikt med saharawiene, men med Algerie.

Ifølge nyhetstjenesten Canarias Ahora er det første gang på over tjue år at sivile stiles foran en militær domstol i Marokko.

Flere av de pågrepne var forsvunnet på deler av 80-tallet.

Norge støtter saharawiske besøk mellom de okkuperte områdene og flyktningleirene. Utenriksminister Gahr Støre annonserte et løft i den norske støtten til slike prosjekter tidligere i år. Men at saharawier selv tar initiativ til slike besøk er altså ikke sett særlig mildt på av Marokko.

I forrige uke krevde 18 norske organisasjoner at Støre umiddelbart må ta opp saken med marokkanske myndigheter.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -