Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
VG.no: Ber Støre protestere ovenfor Marokko
vg-vs.jpg

Alle de politiske ungdomspartiene, samt Flyktninghjelpen og flere andre organisasjoner ber utenriksminister Jonas Gahr Støre protestere overfor Marokko etter nye overgrep mot menneskerettighetsaktivister fra Vest-Sahara.
Publisert: 16.10 - 2009 11:03Printerversjon    
Les saken hos VG.no: Ber Støre protestere ovenfor Marokko
10. oktober 2009
NTB

Blant dem som i forrige uke ble pågrepet var tidligere Raftopris-vinner Sidi Mohmmed Daddach og flere andre ledende menneskerettsforkjempere.

Sju aktivister ble pågrepet da de ankom Casablanca etter å ha besøkt sine landsmenn i flyktningleirene i Algerie og er nå siktet for forræderi.

Wikipedia: Les mer om Vest-Sahara her!

Studentaktivisten Soultana Khaya er fratatt pass og papirer og nektes utreise fra Vest-Sahara.

Uakseptabelt

«Det er uakseptabelt at sahrawiske menneskerettighetsaktivister ikke skal få reise utenlands for å fortelle om overgrepene i området, eller for å besøke sine landsmenn i flyktningleirene», skriver lederne for organisasjonene i et brev til Støre.

Les også: Vil ha Marokkos ørkenokkupasjon på dagsorden

«Vi forventer at regjeringen krever at pågrepne sahrawiske menneskerettighetsforkjempere umiddelbart blir satt fri, og forlanger fra marokkanske myndigheter at pass og øvrige konfiskerte eiendeler umiddelbart blir returnert til sahrawier som har forsøkt å reise ut av Vest-Sahara», heter det videre.

Brevet til utenriksministeren er undertegnet av lederne i de sju politiske ungdomspartiene, samt Flyktninghjelpen, Stiftelsen Menneskerettighetshuset, Norsk Målungdom, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Støttekomiteen for Vest-Sahara, Counteract TV, Changemaker og Norsk Studentunion (NSU).

Norsk støtte

Regjeringen doblet tidligere i år pengestøtten til befolkningen i det marokkanskokkuperte Vest-Sahara.

- Det er en svært vanskelig humanitær situasjon i flyktningleirene, og den norske innsatsen går i hovedsak til å avhjelpe situasjonen her, opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre i den forbindelse.

Marokko har okkupert Vest-Sahara siden 1976. Ifølge FNs komité for avkoloniseringssaker er Vest-Sahara den eneste gjenværende kolonien på det afrikanske kontinent.

Les også:

Studentpris til torturoffer

- Innsatte i marokkansk fengsel får ikke ligge

Norsk skip fraktet fosfat fra okkupert Vest-Sahara

Norge dobler støtten til Vest-Sahara

Vil ha Marokkos ørkenokkupasjon på dagsorden    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -