Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Studvest: Kjemper videre for Vest-Sahara
saih_bergen_demo_510.jpg

I høst arrangerer SAIH sin tredje kampanje om Vest-Sahara, og får støtte fra studentparlamentet ved UiB. Studvest, 14. okt 2009.
Publisert: 14.10 - 2009 01:12Printerversjon    
Av Anders Jakobsen
Studvest
14. oktober 2009

– Vi hadde den første kampanjen i 1997, sier Ronny Hansen, nåværende leder i Støttekomitéen for Vest-Sahara, og daværende leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Okkupasjonen av Vest-Sahara er med andre ord blitt en langvarig historie for SAIH og deres støttespillere.

– Det var mange i SAIH med bakgrunn fra Øst-Timor-kampanjen. Vi så tidlig at situasjonen i Øst-Timor og i Vest-Sahara var relativt like. Vest-Sahara-bevegelsen har hentet mye verdifull innsikt og erfaringer fra Øst-Timor-kampanjen, forteller Hansen.

– PLUKK OPP RØRET, STØRE
I år arrangerer SAIH en kampanje om Vest-Sahara for tredje gang.

– Kampanjen i år handler om at norske bedrifter driver forretninger i Vest-Sahara, mens inntektene går til Marokko. Det er ressurstyveri, sier nestleder i SAIH-Bergen Irmelin Kaland.

Kampanjen er også rettet mot norske myndigheter. Under en demonstrasjon forrige uke var slagordet «Plukk opp røret, Støre».

– Utenriksdepartementet bør ta opp røret og si klart fra til norske bedrifter: Slik kan dere ikke oppføre dere, sier Kaland.

SAIH har også klart å få støtte fra Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB), da de 28. september vedtok en resolusjon der de støtter både SAIHs kamp mot norske bedrifter i Vest-Sahara og kampen for saharawiske studenters rettigheter.

– Det er kjempeviktig at bergensstudentene endte opp med å støtte en så viktig solidaritetssak, sier en fornøyd leder for SAIH-Bergen, Kjersti Lillegraven.

FÅR SKRYT
SAIHs arbeid får også skryt fra andre som engasjerer seg i situasjonen i Vest-Sahara.

– Deres innsats er helt uvurderlig, sier Hansen som er nåværende leder for Støttekomitéen for Vest Sahara.

Han får støtte fra seniorrådgiver og ekspert på Vest-Sahara hos Flyktninghjelpen, Richard Skretteberg:

– Det synes vi er gledelig. I Vest-Sahara har den opprinnelige befolkningen ennå ikke fått lov til å utøve sin demokratiske rett til å bestemme sin egen fremtid. Saharawiene har mange, men ikke så mektige venner. Marokko har få, men mektige venner.

Skretteberg poengterer at hvis de 165 000 flyktningene fra Vest-Sahara skal få vende hjem, må konflikten høyere opp på den politiske dagsordenen.

– Derfor må SAIH og andre fortsette å sette fokus på konflikten, oppfordrer han.

Uthevet sitat:
Det er kjempeviktig at bergensstudentene endte opp med å støtte en så viktig solidaritetssak. Kjersti Lillegraven, leder i SAIH-Bergen
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -