Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Husker du Sultana Khaya?
selt.jpg

I går kveld ble Sultana Khaya nektet utreise fra Vest-Sahara. Dette er andre gang på én uke at saharawier ikke får forlate Vest-Sahara/Marokko.
Publisert: 10.10 - 2009 17:37Printerversjon    
45 norske organisasjoner protesterte da Sultana i 2007 ble slått blind på det ene øyet av marokkansk politi. Hun studerte da ved Universitetet i Marrakech.

soultana_khaya_350.jpgSiden den gang har hun bodd i Spania, der hun har fått legebehandling. For få uker siden returnerte hun til de okkuperte områdene for å besøke sin familie.

Det tok ikke mange dagene før hun igjen ble utsatt for overgrep. Under en demonstrasjon for rundt to uker siden, ble hun skadd i armen av politiet (t.h.).

I går kveld, 9.oktober, skulle hun returnere fra El Aaiun til Spania med fly via Kanariøyene. Men før hun kom så langt ble stanset av politiet.

”Da hun kom til flyplassen i El Aaiun ble hun brutalt pågrepet av marokkansk politi, som tok henne med til en lite rom hvor hun ble holdt fram til klokken halv to i morges”, skriver International Association of Jurists for Western Sahara i en melding i dag.

Idet Sultana ble pågrepet, skal søsteren ha blitt slått av politiet.

Mer enn ti forskjellige personer fra ulike sikkerhets- og politiavdelinger i El Aaiun avhørte henne i løpet av de fem timene hun var av anholdt av politiet. Hun skal ha blitt trakassert, og spurt om hennes aktiviteter og meninger.

Da hun ble løslatt klokken halv to i morges ble hun løslatt utenfor døren av flyplassen, og var fratatt sitt pass og personlige dokumenter.

Tidligere denne uken fikk en gruppe på 5 saharawier – inkludert tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach – utsatt for samme behandling da de forsøkte å forlate Vest-Sahara via grensen mot Mauritania i sør.

En gruppe på 7 saharawier ble pågrepet på Casablanca flyplass i forrige uke, og er nå pågrepet. En av dem skulle delta på Palmedagene i Sverige, og sitter nå tiltalt for å ha besøkt de saharawiske flykningleirene i Algerie.      

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -