Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Industri Energi: Statens Pensjonsfond må ut av Vest-Sahara
industri_energi_510.jpg

Industri Energi ber finansminister Kristin Halvorsen ta affære og trekke ut Statens Pensjonsfonds investeringer i selskap som deltar i plyndringen av det okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 08.10 - 2009 16:50Printerversjon    
Saken nedenfor er hentet fra hjemmesidene til
Industri Energi, 8. oktober 2009


Last for øvrig ned
Industri Energis brev til Finansminister Halvorsen à 7. oktober 2009 her.


Statens Pensjonsfond Utland eller Oljefondet investerer milliarder av kroner i selskaper som deltar i plyndringen av Vest-Sahara. En gjennomgang nyhetstjenesten Norwatch har foretatt viser at Oljefondselskaper står bak to tredeler av alle fosfatinnkjøp fra det okkuperte landet.

-Vi har sendt brev til finansminister Kristin Halvorsen og krever at Statens Pensjonsfond trekker ut sine investeringer i selskap som eksporterer fosfat fra Vest-Sahara. Et land som har vært okkupert av Marokko siden 1975, sier Amalie Hilde Tofte, internasjonal rådgiver i Industri Energi.

Forbundet har tidligere krevd at Norge oppretter et forbud mot at norsk næringsliv investerer i, transporterer eller handler med varer fra det okkuperte Vest-Sahara.

Dobbeltmoral
Den norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna fosfat fra området. Oljefondet har ikke gjort det samme.

-Det er merkelig at Oljefondet investerer milliarder i selskaper som plyndrer naturressurser i det okkuperte landet, samtidig som norske myndigheter selv fraråder investeringer i Vest-Sahara, sier Tofte.

Oljefondets etikkråd foretok i 2005 en vurdering av Vest-Sahara-plyndringen. Marokko hadde da startet oljeleting i farvannet utenfor Vest-Sahara, og hyret inn det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee til å gjøre jobben. Dette var, i følge Norwatch det første selskapet som ble kastet ut av fondet etter at Stortinget vedtok etiske retningslinjer for fondet.

Ifølge Finansdepartementet var oljeselskapets leting i Vest-Sahara et ”svært grovt brudd på grunnleggende etiske normer”, da det var med på å undergrave FNs fredsprosess og støtte opp under Marokkos suverenitetskrav.

Må ut av Vest-Sahara

Industri Energi ber nå om at Etikkrådet for Oljefondet kartlegger og går gjennom alle investeringene til selskapene som opererer i, eller handler med varer fra det okkuperte Vest-Sahara.

– Vi krever også at fondet trekker seg ut av alle selskap som handler mot anbefalingene fra FN og UD, og som på den måte bidrar til å forsterke og forlenge okkupasjonen av Vest-Sahara, understreker Tofte.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -