Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Asfari dømt til 4 måneders fengsel
ennama_510.jpg

Asfari sier han ble torturert under avhør. De 10 menneskerettsaktivistene som ble pågrepet av politiet i går da de ville delta i rettssaken, ble løslatt etter at dommen hadde falt.
Publisert: 28.08 - 2009 13:46Printerversjon    
Naama Asfari ble i går dømt til 4 måneders fengsel. Asfari er leder av organisasjonen CORELSO (Komiteen for respekt for friheter og menneskerettigheter i Vest-Sahara).

De saharawiske observatørene som ville delta på rettssaken - og ble pågrepet av marokkansk politi uten begrunnelse i går - ble løslatt i går ettermiddag etter at dommen hadde blitt avsagt.

Dette er andre gang på under et år at Asfari sier at han er pågrepet uten grunn, torturert av politibetjenter, og dømt.

Asfari ble pågrepet 15. august 2009 klokken ti om kvelden ved en politikontroll nord for den marokkanske byen Tan Tan. Under politiets varetekt ble han banket opp og deretter overført til en politistasjon, der torturen fortsette. Det uttalte han til domstolen under rettssaken.

Dagen etter skal han ha blitt informert av myndighetene om at en sak hadde blitt startet mot ham, men Asfari ble ikke selv forklart hva saken var, eller hva han var tiltalt for. Han ble ikke tillatt å ha en advokat tilstede da han skulle forklare seg, og hans anklager om at han var blitt torturert under varetekt ble ikke registrert, ifølge en rapport fra organisasjonen International Assosiation of Jurists for Western Sahara i går.

Saharawier fra hele Vest-Sahara, og observatører fra utlandet kom for å overvære rettssaken 24. august. De færreste ble tillatt å komme inn, da salen allerede skal ha vært fylt opp av sivilkledde politimenn.

Deretter utnevnte domstolen en annen forsvarsadvokat for Asfari, mot Asfaris egen vilje. Han nektet for å bli representert av noen andre enn den han selv ønsket. Dermed ble rettssaken utsatt til torsdag 27. august. Dette var allerede andre utsettelse av rettssaken.

27. august nektet militært og vanlig politi saharawiske menneskerettighetsaktivister på ny å komme inn i domslokalet. En rekke saharawier ble også nektet innreise til selve byen Tan Tan, slik som de 10 ledende saharawiske aktivistene som Støttekomiteen omtalte i går.

Det er ennå ikke klart for Støttekomiteen hva Asfari har blitt dømt for denne gangen.

Asfari har fransk kone (bildet), og bor store deler av året i Frankrike.

Saken oppdateres.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -