NTB: Frilansdiplomater hjelper stater in spe
Article image
Brussel (NTB-AP): Nord-Kypros, Vest-Sahara og Somaliland har ikke mye til felles, bortsett fra drømmen om selvstendighet og behovet for internasjonal oppmerksomhet og støtte. Frilansdiplomater hjelper dem å få det.
Publisert 13. august 2009


©NTBtekst
09. august 2009



Independent Diplomat er en organisasjon som tilbyr sine tjenester til ikke-anerkjente stater. Nonprofit-organisasjonen er dannet av tidligere diplomater fra en rekke nasjoner. De står klare til å hjelpe regjeringer in spe, spesielt med å forstå komplekse byråkratier og opplysninger om hvilke internasjonale organisasjoner som bistår med hva.

- Svært ofte vil regjeringer og internasjonale tjenestemenn ikke snakke direkte med våre klienter, eller de er tilbakeholdne med å gi dem den informasjonen de trenger, forklarer Niholas Whyte, som leder gruppens kontor i Brussel.

Ond sirkel
- Fordi mange land ikke vil snakke med våre klienter, får de heller ikke erfaring med å forholde seg til internasjonale byråkratier, sier Whyte, irsk ekspert på internasjonale spørsmål.

Gruppen har kontorer i New York, Washington, London, Brussel og Addis Abeba, og gir klientene gode råd om hvordan de skal kontakte FN, EU og regjeringer rundt om i verden.

Independent Diplomats mest kjente suksess var å bistå Kosovo med å oppnå uavhengighet fra Serbia. Kosovo erklærte sin uavhengighet i fjor, etter å ha vært under internasjonalt styre siden slutten av krigen i 1999. Så langt har 60 nasjoner anerkjent Kosovo.

- Vi fikk god hjelp fra dem på det tidspunktet vi trengte det mest, sier Ilir Dugolli, som er Kosovos representant for EU-spørsmål.

Pengestøtte
Independent Diplomat har et årlige budsjett på 1.8 millioner dollar, og pengene får de fra både fra stiftelser og regjeringer, og som honorar fra klienter. Men klientene får regning etter deres evne til å betale, og de fattigste slipper billig unna.

Gruppen bistår også etablerte nasjoner på områder hvor de selv mangler erfaring, som for eksempel øst-europeiske land som søker EU-medlemskap.

- Vi bistår ikke-anerkjente stater, men også etablerte nasjoner. Eneste forutsetning er at de må være demokratiske land som respekterer internasjonale lover og regler, sier Carne Ross, som leder gruppen han selv stiftet.

Organisasjonen bistår dermed ikke klienter som bruker våpen i sin kamp, slik som Hamas på Gazastripen eller Tamiltigrene på Sri Lanka.

- Og hvis Robert Mugabe kom for å få råd, ville vi ikke ha hjulpet ham, understreker Ross, som har sin fortid fra det britiske diplomatiet.

©NTBtekst
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023