Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Nye fredsforhandlinger i Wien 9. august
forhandlinger.jpg

Polisario og Marokko begynner en ny runde med fredsforhandlinger etter initiativ fra USA og den nye spesialutsendingen fra FN, Christopher Ross. Representanter fra Algerie, Mauritania og Spania skal være med på samtalene.

Publisert: 05.08 - 2009 13:29Printerversjon    
Etter en rundreise i regionen i juli uttrykte Christopher Ross optimisme for å få til en forhandlet løsning på konflikten. Rykter fra Washington tyder på at Obama-administrasjonen har distansert seg fra Marokkos autonomiplan som var støttet av Bush-administrasjonen.

Den forrige runden med forhandlinger i Manhasset, New York i mars i fjor førte ikke til noen resultater. Det er håp denne gangen for at den nye åpne linjen uten forutbestemte føringer kan føre til fremgang i denne låste konflikten.

Dette er første gangen på lenge at Vest-Saharas naboland i sør, Mauritania, er med på forhandlingene. I likhet med Marokko invaderte Mauritania Vest-Sahara i 1975. I den påfølgende krigen ble de tvunget til å trekke seg ut og valgte etter forhandlinger å anerkjenne den saharawiske republikken. I dag lever det mange saharawiske flyktninger nord i Mauritania.

Det virker som Marokko-vennlige Frankrike ikke er med i denne forhandlingsrunden. I sin rundreise i relevante land i forkant av disse forhandlingene, reiste Ross ikke til Frankrike. Dette kan være positivt for Polisario. Den forrige diplomatiske bragden til Frankrike på feltet, var å ta ut veto i FNs sikkerhetsråd mot at FN-styrken i Vest-Sahara skulle undersøke menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene. Dette gjør MINURSO-styrken til den eneste FN-styrken i verden som ikke har menneskerettigheter som en del av mandatet sitt.

Les også:

Polisario: Moroccan autonomy plan is dead

Obama åpner for selvstendig Vest-Sahara

Nye tegn på skifte i USAs Vest-Sahara-politikk    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -