Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Bømlo-båt med uetisk last
dsc00352_510.jpg

Det norske kjølerederiet Green Reefers transporterer denne uken fisk fra okkuperte Vest-Sahara i strid med frarådningene fra norsk UD. Et av deres skip besøkte de okkuperte områdene nå i helgen.
Publisert: 04.08 - 2009 13:53Printerversjon    
Illustrasjonsfoto ovenfor: Dakhla havn

Det norsk-eide skipet 'Green Toledo' (IMO-nummer 9015785) ble observert i havnebyen Dakhla, i okkuperte Vest-Sahara, 1. august 2009. Fryseskipet transporterer fisk fra de okkuperte områdene.

Green Reefers kontrolleres av Bømlo-rederen Kristian Eidesvik.

- Pengene går direkte til Marokko. Det er tyveri av Vest-Saharas ressurser, sa Aminatu Haidar fra Vest-Sahara til Bergens Tidende i 2007 om en tilsvarende Eidesvik-involvering i Vest-Sahara.

Haidar er en av de mest framtredende saharawiske røstene. Året etter hennes uttalelser til BT vant hun den prestisjetunge Robert F. Kennedy Human Rights Award i USA for sitt arbeid med å informere om plyndringen av hjemlandet og om menneskerettighetsovergrepene som Marokko begår overfor saharawiene.

Avviser problemet
Eidesvik står bak minst tre selskaper involvert i Vest-Sahara. For det første er det rederiene Green Reefers og Wilson. I tillegg står han bak 35% av Sjøvik AS, som driver fiske i Dakhla-området. Han er også styremedlem i Sjøvik.

Eidesvik svarte på Haidars uttalelser med at engasjementet utenfor Vest-Sahara er helt uproblematiske.

- Jeg har aldri tenkt at dette var noe problem, sa Kristian Eidesvik til BT.

At Utenriksdepartementet fraråder norske selskaper «økonomisk samkvem» med Vest-Sahara, er noe Eidesvik kaller «FN-problematikk».

- Vi reflekterer over det, men vi har vel ikke tatt det spesielt inn over oss. Jeg har ikke tenkt å ta det opp i styret, for å si det sånn. Vi vet jo om det, uttalte Kristian Eidesvik til BT.

- Eg har vore der nede ein gong, eg eig berre ein part i samarbeidsselskapet, som er registrert i Marokko. Eg har veldig godt samvit. Norske politikarar som snakkar om dette, har ikkje sett seg inn i forholda, sa Kristian Eidesvik til BT.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -