Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Obama åpner for selvstendig Vest-Sahara
obama_510.jpg

Høytstående diplomatiske kilder i Washington sier til avisen World Tribune at president Obama har gått bort fra Marokkos forslag til løsning av konflikten, som var støttet av president Bush. Obama åpner nå for et selvstendig Vest-Sahara i tråd med folkeretten.
Publisert: 12.07 - 2009 14:31Printerversjon    
Marokkos plan, også omtalt som Baker II-planen og autonomiplanen, gikk ut på at Vest-Sahara skulle forbli en del av Marokko med begrenset selvstyre. Polisario har avvist dette og krever en folkeavstemming der suverenitet er ett av alternativene. En slik folkeavstemming var ett av vilkårene i den FN-forhandlede fredsavtalen i 1991, som endte krigen mellom Marokko og Polisario som hadde rast siden Marokkos invasjon i 1975. Folkeavstemmingen skulle etter planen gjennomføres i 1992, men har enda ikke blitt gjennomført.

Den amerikanske diplomaten Christopher Ross, som er Vest-Sahara-utsendingen til FNs generalsekretær, har uttalt at han er optimistisk til å finne en løsning etter en rundreise i regionen der han besøkte Algerie, flyktningeleirene i Tindouf, Mauritania, Marokko og Spania. Økt oppmerksomhet fra Obama-administrasjonen kan gi håp for å få gjennomført en folkeavstemming som er støttet av FN.

De siste årene har Marokko fått støtte fra mange demokratiske medlemmer av Representantenes hus i USA. Det var derfor bekymring i solidaritetsmiljøet for hvilken linje president Obama ville velge i Vest-Sahara-konflikten. Den mektige demokratiske senatoren Ted Kennedy har imidlertid lenge vært en sterk støttespiller for Vest-Sahara. Kennedy var en av de første sentrale personene i partiet til å støtte Obama i nominasjonskampen.

Les hele saken på WordTribune.com

Les også en interessant analyse av den spanske Vest-Sahara-eksperten professor Carlos Ruiz Miguel    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -