Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Jolys parti sterke Vest-Sahara-venner
europe_ecologie_510.jpg

Eva Joly kan i dag bli historisk, som første norske statsborger i Europaparlamentet. Joly stiller for det franske partiet Europe Ecologie - som er det første store franske partiet på en årrekke med en suveren Vest-Sahara-politikk.
Publisert: 07.06 - 2009 11:37Printerversjon    
Oppdatering, 8. juni 2009: Europe Ecologie gjorde et brakvalg, med 16 prosent, og fikk 14 plasser i parlamentet, like mange som det franske sosialistpartiet.-Framtidige Europa-parlamentarikere vil arbeide for å stanse plyndringen av naturressurser i Vest-Sahara, skrev det franske partiet Europe Ecologie i et brev til Western Sahara Resource Watch 2. juni i år.

På flere målinger er Europe Ecologie Frankrikes tredje største parti forut for Europaparlamentvalget i dag. Norsk-franske Eva Joly kan bli stemt inn i parlamentet.

I brevet til Støttekomiteens kolleger i Frankrike, skriver Europe Ecologie at de fullt ut støtter saharawienes rett til selv-bestemmelse, og at Vest-Saharas farvann må ekskluderes fra den europeisk-marokkanske fiskerisamarbediet.

Dermed bryter Europe Ecologie med det som hittil har vært fransk politikk, nemlig å støtte Marokkos - og EUs - folkerettsstridige plyndring av Vest-Sahara. Frankrike har alltid støttet Marokko sterkt, senest ved å hindre at FNs styrke i Vest-Sahara skal overvåke menneskerettighetsovergrep i territoriet.

- Vi har alltid støttet saharawienes rettigheter, og særlig deres rett til selvbestemmelse. Vest-Sahara er faktisk muligens Afrikas siste koloni, ettersom den ble overgitt fra spansk til marokkansk undertrykkelse i 1975, heter det i brevet.

Det fortsetter:

- Når det gjelder spørsmålet om å fiske utenfor kysten av Vest-Sahara hadde De Grønne/EFA forslag til to endringer i Varela-rapporten fra 2006, og krevde at Vest-Saharas farvann måtte eksplisitt ekskluderes fra fiskeriavtalen med Marokko. Disse farvannene tilhører ikke Marokko.

-Vi beklager på det sterkeste at endringsforslagene ble avvist, og vi vurderer det slik at fiskeriavtalen mellom Marokko og EU bryter med folkeretten. Vi vil, imidlertid, fortsette å forsvare tanken om at all økonomisk samarbeid angående dette territoriet må tjene det saharawiske folk. Framtidige parlamentsrepresentanter fra Europe Ecologie vil arbeide for å stanse plyndringen av naturressurser i Vest-Sahara", står det.

Les brevet fra Europe Ecologie til Western Sahara Resource Watch her (på fransk).
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -