Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norwatch: KLP svartelister gjødselbedrift
western_sahara_phosphate_harbour_510-200.jpg

KLP har i dag annonsert at de har kastet ut den australske bedriften Incitec Pivot fra sine fond. Selskapet importerer fosfatstein fra Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Norwatch, 2. juni 2009.
Publisert: 02.06 - 2009 16:25Printerversjon    
Fra fosfathavnen i okkuperte Vest-Sahara skipes mineralene til gjødselselskaper i Australia. Foto: www.wsrw.org

Av Erik Hagen
Norwatch
3. juni 2009

For andre gang har KLP kastet ut en australsk gjødselbedrift fra sine fond på grunn av Vest-Sahara-handel. Frigjøringsbevegelsen Front Polisario gratulerer KLP med avgjørelsen.

- KLP har gjort en riktig beslutning. Det viser at deres etiske og juridiske analyse av fosfatindustrien i Vest-Sahara er svært grundig. Vi håper at andre banker følger KLPs eksempel, sier Brahim Mokhtar, Polisarios representant til de nordiske land, til Norwatch.

Slik handel er i strid med folkeretten, da Marokko ikke har rettslige krav til Vest-Sahara og følgelig ikke til Vest-Saharas naturressurser.

- Utvinning av naturressurser fra okkuperte områder, Vest-Sahara spesielt, har også blitt erklært ulovlig av FNs visegeneralsekretær for rettslige spørsmål i 2002, skriver Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, i en pressemelding i dag.

Norwatch har tidligere skrevet at Incitec Pivot har importert fosfat fra Vest-Sahara som har vært transportert av Oslo Børs-registrerte rederiet Jinhui Shipping.  Da rederiet ble gjort oppmerksom på sine transporter, besluttet Jinhui å avslutte videre transporter fra Vest-Sahara.

Også Incitecs konkurrent Wesfarmers er fra tidligere KLP-svartelistet på grunn av slik import. Både Wesfarmers og Incitec Pivot har importert fra Vest-Sahara i en årrekke.

Den norske gjødselbedriften Yara havnet i KLPs søkelys i fjor, etter at Norwatch avslørte at også de hadde importert fra samme område. KLP valgte imidlertid ikke å kaste ut Yara, men plasserte det norske selskapet i en periode på en kritisk observasjonsliste. I motsetning til de australske bedriftene, som har langsiktige kontrakter for Vest-Sahara-fosfat, har Yara forsikret om at importen i fjor kun var et enkelttilfelle.

Burma-selskap ute
Samtidig med Incitec Pivot, er også det kinesiske selskapet DongFeng blitt ekskludert. DongFeng ble kastet ut fra Oljefondet i mars, for militærleveranser til regimet i Burma.

Sju selskaper har nå funnet veien tilbake til KLPs investeringsunivers etter å ha forbedret seg; Exxon Mobil, Grupo Ferrovial, Marathon Oil, Monsanto, Richemont, Thales og PetroChina.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -