Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norwatch: Omstridt oljeleting overstått
geo_caribbean_amsterdam_08.04.2009_520.jpg

Det norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam er ferdig med sine kontroversielle undersøkelser utenfor okkuperte Vest-Sahara. Oppdragsgiverens planer om å etablere seg på Kanariøyene har vakt sterke reaksjoner.  Norwatch, 15. april 2009.
Publisert: 16.04 - 2009 20:48Printerversjon    
Foto: Marcel Coster

Les saken på hjemmesidene til Norwatch.
Av Erik Hagen
15. april 2009

Fartøyet Geo Caribbean, eid av norske Fugro-Geoteam, har akkurat avsluttet et tre måneder langt oppdrag i Vest-Sahara for okkupasjonsmakten Marokko. Oppdraget var overstått for en uke siden, og båten befinner seg nå i norsk farvann. Fotografiet ovenfor viser fartøyet dagen det kom i land i Nederland i påsken. Mandag seilte Geo Caribbean forbi Ålesund.

– Dette har vært en trist periode for det saharawiske folk. Det norske engasjementet kan føre til at saharawiene aldri vil få sin etterlengtede selvstendighet, sier Sergio Ramirez i kampanjeorganisasjonen Western Sahara Resource Watch på Kanariøyene til Norwatch.

Hvis Marokko finner olje i Vest-Sahara er det lite sannsynlig at Marokko vil godta en folkeavstemning i Vest-Sahara, noe som mer enn 100 FN-resolusjoner har krevd. Den norske letingen har funnet sted i strid med uttalelser fra FNs juridiske kontor.

Kanariøyene bekymret
Siden Norwatch avslørte det norske engasjementet i januar, har temaet blitt en stor sak i pressen på Kanariøyene. Et dusin aviser har de siste ukene skrevet at det norsk-marokkanske oljeeventyret i okkuperte Vest-Sahara kan true sikkerheten på den spanske øygruppen.

Forholdet mellom Marokko og Spania har alltid vært betent, blant annet fordi Marokko gjør krav på land- og havområder som internasjonalt anses som spanske. Blant annet krever Marokko to spanske enklaver nord i Marokko, og har også hevdet at Kanariøyene er deres. Den marokkanske sabelraslingen førte til at de for få år siden invaderte en ubebodd spansk holme. Den kanariske mistroen til Marokkos territorialkrav har ikke blitt mindre av at det nylig er funnet olje i marokkansk farvann, ikke langt unna Kanariøyene.

Nå kan det danne seg en ny flanke for konflikt på terskelen til turistøyene, i Vest-Sahara. Dette området ble okkupert av Marokko mens det fortsatt var en del av Spania. Med olje i Vest-Sahara, kan de politiske og juridiske flokene i regionen til å bli enda hardere å få løst.

Selv om Marokko siden 1975 har ulovlig okkupert mesteparten av Vest-Sahara, har de aldri gjort krav på havområdet utenfor det annekterte området, hvor de rykker stadig nærmere den etterlengtede oljen.

Et slikt krav har derimot vært fremmet av eksilregjeringen til okkuperte Vest-Sahara. Tidligere har de uttalt at Marokkos oljeleting i Vest-Sahara er et brudd på våpenhvilen mellom partene.  Utenriksministeren av Vest-Sahara-republikken skrev i et skarpt brev til Fugro-Geoteam at selskapet setter sitt eget mannskap i fare gjennom operasjonen, ved å bistå i de marokkanske planene.

Også Norwatchs avsløring om at den marokkanske marinen fikk i oppdrag å være klare til å støtte det norske seismikkoppdraget i det okkuperte farvannet, fikk medieoppmerksomhet.

Så da kanarisk presse før påsken skrev at Fugro-Geoteams oppdragsgivere, amerikanske Kosmos Energy, har gått med planer om å etablere et anlegg på Kanariøyene for mottak av olje fra det okkuperte området, ble overskriftene ”Kanariøyenes sikkerhet truet”.

I helgen har kanariske myndigheter og næringsliv gått ut og benektet at de har vært involvert i planene.

Også det amerikanske handelskammeret har avist at de har tatt del i Kosmos Energys planer om å installere seg der.

Det framstår likevel som om Kosmos kan ha gått med slike tanker. Kanariøyene vil være det mest naturlige stedet for selskapet å ha base dersom de planlegger oljeutvinning utenfor Vest-Sahara. Den okkuperte republikkens eksilregjering vil i så fall bli svært misfornøyde med sine tidligere koloniherrer i Madrid.

Vest-Sahara er et fullverdig medlem av den Afrikanske Union, og har sterk politisk støtte i flertallet av Afrikas stater.

Demonstrasjoner
Det er altså norske Fugro-Geoteams undersøkelser som har vært med på å vekke nye usikkerheten på Kanariøyene. Blant saharawier flest har det norske prosjektet vekket harme. Flyktninger på Gran Canaria – det bor mange tusen av dem på Kanariøyene – har protestert mot det norske engasjementet, ved å demonstrere foran Fugro-Geoteams følgebåt på kaia i Las Palmas. I Marokko har saharawiske studenter gått i demonstrasjonstog mot det norske engasjementet.

Nå krever Western Sahara Resource Watch at det norske selskapet overleverer de innsamlede dataene til saharawiene.

– Det er innlysende at dataene som Fugro-Geoteam har samlet inn, ikke tilhører dem. Det tilhører heller ikke deres amerikanske oppdragsgivere eller Marokko. Fugro-Geoteam må umiddelbart overlevere dataene til dets rettmessige eiere, nemlig til saharawiene, sier Ramirez i Western Sahara Resource Watch til Norwatch.  

thor_omega_amsterdam_10_04_2009_350.jpgI helgen lå Geo Caribbean, og deres følgebåt Thor Omega (til høyre) i havn i Ijmuiden utenfor Amsterdam. Norwatch har fått tak i bilder av båtene.

Også båten Island Senior, som Norwatch dokumenterte i tospann med Thor Omega utenfor Kanariøyene i mars, ble rapportert ankret opp et steinkast unna Geo Caribbean i den nederlandske havnen 10. april.

Mandag ble Geo Caribbean og Thor Omega ankret opp utenfor Bergen og Ålesund, og reiste videre ut i norsk farvann, sannsynligvis for å gjøre undersøkelser der.

Så vidt Norwatch har klart å etablere, er ingen av brevene som Vest-Sahara-grupper, saharawier eller Vest-Saharas eksilregjering har sendt Fugro-Geoteam blitt besvart.

FNs juridiske kontor har uttalt at oljeleting i Vest-Sahara er i strid med folkeretten, og norsk UD fraråder slikt engasjement. "Et særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess", kalte Finansdepartementet et slikt engasjement da de solgte seg ut av Kerr-McGee, et tidligere amerikansk oljeselskap som var engasjert i oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

Kerr-McGee har i mange år vært nære partnere til Kosmos Energy, som overtok leteområdet i Vest-Sahara.

Administrerende direktør i Fugro-Geoteam, Hans Meyer, bekrefter overfor Norwatch i dag at engasjementet er avsluttet, og sier at selskapet ikke har planer om flere engasjementer i Vest-Sahara. Det samme sa det nederlandske morselskapet for noen år siden.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -