Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Pressemelding: -Stans oljeletingen nå!
geo_caribbean_510.jpg

Sahara-flyktninger på Kanariøyene demonstererer mot norsk selskap.

På havna i Las Palmas demonstrerte i går en gruppe flyktninger fra Vest-Sahara mot norsk oljeleting. Støttekomiteen krever at prosjektet stanses. Pressemelding, 18. mars 2009.
Publisert: 18.03 - 2009 13:06Printerversjon    
Gruppa demonstrerte foran det norske seismikkselskapet Fugro-Geoteams forsyningsskip, som hadde lagt til kai få timer i forveien. Skipet var kort inne for å laste forsyninger, da saharawiene hastet ned på havna for å vise sin protest mot den uønskete norske oljeletingen.

”Ikke stjel våre naturressurser” ropte demonstrantene på kaia til de ansatte om bord på båten.

De involverte selskapene har hittil unnlatt å besvare alle henvendelser fra saharawier, frigjøringsbevegelsen og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Det norske selskapet kan være i ferd med å gjøre det umulig for saharawiene å få sin rettmessige uavhengighet. Hvis Marokko finner olje i Vest-Sahara vil de antakelig aldri gi slipp på nabolandet som de okkuperte i 1975, mot FNs protester.

-Dette er skjebnedager for det saharawiske folk. Et selskap fra Oslo kan bidra til ny krig og ødelegge framtiden til et helt folk. FNs arbeid for en fredelig løsning på konflikten blir på denne måten aktivt sabotert. Saharawiene er brennfrustrerte over at det internasjonale samfunnet ikke griper inn i denne saken, sier Ronny Hansen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

-Det er skandale at norsk oljeindustri i kompaniskap med en okkupasjonsmakts militære styrker gjennomfører ulovlig oljeleting på okkupert land. Vi krever at dette prosjektet stanses umiddelbart. Det er rett og slett utrolig at Utenriksdepartementet ikke griper inn i denne saken, sier Hansen.


-Etter 33 år med ulovlig okkupasjon, tortur, forsvinninger og trenering av FNs fredsprosess, har Marokko lykkes i å tiltrekke seg støtten fra noen få utenlandske selskaper. Norske Fugro-Geoteam er blant de viktigste. Deres prosjekt i Vest-Sahara er farlig, dypt uetisk og fullstendig uakseptabelt.

Se video og fotografier av demonstrasjonen på https://www.vest-sahara.no.

Det bor tusener av saharawiske flyktninger på Kanariøyene.

I går avslørte nyhetstjenesten Norwatch at Fugro-Geoteam kan ha hatt Marokkos marine i ryggen da de gjorde undersøkelsene.

Det har vært demonstrasjoner og protester blant saharawier både Vest-Sahara, Marokko og Spania mot det norske engasjementet.

-Støttekomiteen sendte brev til Fugro-Geoteam i januar, men brevet er ennå ikke besvart.

-Frigjøringsbevegelsen Polisario har poengtert at selskaper har et ansvar for ikke å utsette sine ansatte for fare ved å engasjere seg i et konfliktområde:

https://www.wsrw.org/index.php?parse_news=single&cat=105&art=1027. Ingen av Polisarios brev til Fugro-Geoteam er besvart.

-Vinneren av Studentenes Fredspris 2009, Elkouria Amidane fra Vest-Sahara, protesterte mot Fugro-Geoteam i et fullsatt Olavshallen i Trondheim.

Forsyningsskipet er eid av et færøysk selskap. Demonstrasjonen mot det norske og færøyske selskapet var hovedoppslaget på færøysk TV i går ettermiddag.


For ytterligere informasjon, kontakt:
Ronny Hansen
Leder, Støttekomiteen for Vest-Sahara
Tel: 94 25 02 70
www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -