Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norwatch: Ba om militær hjelp
geocaribbean.jpg

Den marokkanske marinen ble bedt om å støtte Fugro-Geoteams oljeoppdrag utenfor okkuperte Vest-Sahara. Det viser et internt marokkansk regjeringsdokument som Norwatch har fått tak i. Norwatch, 17. mars 2009.
Publisert: 17.03 - 2009 19:28Printerversjon    
Av Erik Hagen
Norwatch
17.03.2009

Med all sannsynlighet er Fugro-Geoteams oppdrag i okkuperte Vest-Sahara i ferd med å avsluttes. Det omstridte oppdraget, som gjøres for marokkanske myndigheter, ble påbegynt i begynnelsen av januar. Dersom Marokko finner oljen de leter etter, er det lite trolig at Marokko noen sinne vil tillate at det saharawiske folk får gjennomført folkeavstemningen om landets framtid som Marokko og FN tidligere har lovet.

Norwatch avslørte det omstridte oppdraget da det var i oppstarten i begynnelsen av januar.

Den norske seilasen skulle egentlig vare i to måneder, men går nå inn i sin tredje måned. Årsaken til utsettelsene kan være tekniske problemer med det nybygde seismikkskipet til Fugro-Geoteam.

Det kan uansett ikke være lang tid igjen av oppdraget. Og mens oppdraget går mot slutten, har Norwatch fått tak i mer informasjon om betingelsene for prosjektet.

Et internt dokument mellom det marokkanske fiskeridepartementet og marinen, viser at marinen i kystbyen Dakhla ble bedt om å sikre at operasjonen til det norske selskapet ble gjennomført på en god måte.

– Vi regner med deres samarbeid og bistand for at denne operasjonen skal bli vellykket, står det i brevet som ble sendt til obersten i marinebasen i Dakhla i begynnelsen av januar i år.

Dokumentet refererer til navnet på det norske selskapet, og alle kjennetegnene ved fartøyet som skulle brukes i de okkuperte områdene. Henvisningen til at fartøyet seiler under norsk flagg er ikke korrekt, skipet har siden desember seilt med et karibisk flagg. Se dokumentet nederst.

Men det står mer interessant i dokumentet. Blant annet avslører det formen for seismikk som gjøres av det norske selskapet, nemlig såkalt 3D. I tillegg står det omtalt hvor stort område som skal undersøkes: "et omtrent 2000 kvadratkilometer stort område i det såkalte Boujdour offshore-blokken”.

Dette betyr at Fugro-Geoteams oppdragsgiver, det privateide oljeselskapet Kosmos Energy, har fått en klarere ide om hvor oljen i det okkuperte landet kan ligge. Kosmos Energys gigantiske blokk utenfor Vest-Sahara er på 43998 kvadratkilometer. Fugro-Geoteam kartlegger nå en liten tjuedel av blokken.

Det står videre i dokumentet at undersøkelsene vil begynne i januar, og vare i 60 dager. Aktivitetene har blitt møtt med protester fra saharawiene. Videoen under viser saharawiske demonstrasjoner mot Fugro-Geoteam både ved  Universitetet i Agadir, og ved en by i Sør-Marokko.

Artikkelen fortsetter etter videoen.Problemer
Men det har budt på problemer for Fugro-Geoteam å få gjennomført oppdraget innenfor de planlagte 60 dagene.

Allerede 11. februar viste havneregistrene i Las Palmas at Geo Caribbean var inne for reparasjon. Båten var i havn i 15 korte timer før den reiste igjen. I tillegg har de nå gått langt utover det tidsrommet som opprinnelig var planlagt for oppdraget.

I dag er Geo Caribbeans færøyske følgeskip Thor Omega på vei tilbake mot Las Palmas.

Av en eller annen ukjent grunn har Thor Omega siste døgnet seilt i tospann med et annet skip, Island Senior.

Island Senior var tidligere en Thor Offshore-båt under navnet Thor Fish, og ble i fjor solgt til et selskap fra Shetlandsøyene, Island Innovations Ltd. Thor Fish står fremdeles omtalt på Thor Omegas hjemmesider som om det var en del av deres flåte.

Daglig leder i Thor Offshore, Hans Andrias Joensen sier til Norwatch i dag at han verken ønsker å bekrefte eller avkrefte at Island Senior har arbeidet som del av oppdraget med Fugro-Geoteam.

fugro_geoteam_army_doc_510.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -