Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Ny Tid: Etisk handel i skuddet
Kommentar i Ny Tid, 12. mars 2009
Publisert: 16.03 - 2009 17:07Printerversjon    
Etisk handel i skuddet
Ny Tid 12. mars 2009
Last ned her (pdf)

MAROKKO, NORGE OG IRAN: Onsdag kunne Norwatch, Framtiden i Våre Henders gravende nettsted, melde at Coop-kjeden har besluttet å stanse mottaket av tomater fra Vest-Sahara.

Denne regionen har de siste 30 årene blitt okkupert av Marokko etter at Spania trakk seg ut som kolonialiserende makt. I stedet ønsker den forbrukereide matkjeden nå bare å motta tomater fra Agadir i Marokko, opplyser kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Kløvstad. Slik ser det ut til å bli slutt på Azura-tomater fra Vest-Sahara i Norge. Noe som i det minste kan legge noe mer press på marokkanske myndigheter.

Dermed tar en stor, norsk, ikke-statlig aktør på eget initiativ etisk ansvar. Om dét ikke er knapt til å tro, så er det i det minste ikke for godt til å være sant. Okkupasjonen har nemlig medført en svært hard linje overfor folk i Vest-Sahara, slik som overfor den saharawiske vinneren av Studentenes Fredspris 2009, Rabab Amidane. Hun er for tiden på Norges-reise i etterkant av prisutdelingen under ISFIT-festivalen i Trondheim. Man skal ikke se bort fra at prisen og oppmerksomheten har påvirket Coop-kjeden.

Marokkanske myndigheter på sin side tar heller opp problemet med Irans påståtte misjonering for sjiaislam i det sunnidominerte kongedømmet. Sist fredag brøt Marokko, som under kong Mohammed VI vel å merke har opplevd demokratiske og kvinnepolitiske framskritt de siste årene, sine diplomatiske forbindelser med regimet i Teheran. Årsaken er rapporter om at iranske myndigheter har forsøkt å omvende marokkanere.

Nåvel. Mens Marokko har en minoritet av både jøder og kristne, om enn ikke like mange som før Israels opprettelse i 1948, er sjiamuslimene langt færre, for ikke å si tilnærmet fraværende som sådan. Faren for stor sjiapåvirkning fra det persisktalende regimet, som ligger noen tusen kilometer unna det hovedsakelige arabisktalende Marokko, er nok derfor noe begrenset. Ikke minst hvis man sammenligner denne påståtte sjiamisjoneringen med den Saudi-Arabia bedriver med sin neokonservative og reaksjonære wahhabist-retning: Saudi-Arabias statsstøttede wahhabister står nok for en langt mer reell og bekymringsfull påvirkning, også for Marokko, enn iranske sjiaer.

KONSEKVENSEN: Norske bedrifter viser at de kan tenke etisk når de vil, eller må. Marokkanske myndigheter viser at også de er bedre til å gripe fatt i andres problemer enn sine egne.
DILEMMAET: Har Coop blitt mer bevisste på menneskerettighetsbrudd enn den rødgrønne regjeringen, som tydeligvis ennå lar okkupasjonsprodukter passere gjennom tollen?    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -