Den usynlige krigen
Article image

Har du hørt om konflikten i Vest-Sahara? Innlegg i Aftenposten av Johannes Bangum, Unge Venstre (14 år).

Publisert 16. mars 2009

Se Aftenposten-innlegget i pdf her.
12. mars 2009.

 
Har du hørt om konflikten i Vest-Sahara?

Det hadde ikke jeg, før for en måned siden. Jeg ble helt sjokkert da jeg hørte om hva som skjer der. Og i hvert fall da jeg hørte hvor lite omverdenen bryr seg! 

I 1975 bestemte FN at Spania skulle trekke seg ut av Vest-Sahara etter at de hadde hatt makten i nesten hundre år. Mange trodde da at områdets befolkning, sahrawiene, skulle få sin selvstendighet, men den gang ei. Nabolandet Marokko toget inn i Vest-Sahara, og siden har over 100000 sahrawier måttet flykte. Det bor nå rundt 170000 sahrawiske flyktninger i flyktningeleirer i Algerie. Dette er mer enn det bor i selve landet. 

Sahrawier blir utsatt for grove overgrep og diskriminert, demonstrasjoner er ulovlig, skolene er mye dårligere enn i Marokko, og studenter slipper ikke inn på alle studier i Marokko. Over 500 sahrawiske frihetsaktivister er forsvunnet sporløst. De holdes i marokkanske fengsler, hvor de blir torturert. Og Marokko har bygd en sandmur langs grensen til Vest-Sahara, som er minebelagt. 

Denne okkupasjonen bør jo omverdenen gjøre noe med, men gjør de noe? Nei... En av grunnene til at Marokko okkuperte Vest-Sahara, er naturressursene. Landet har mye fosfat og fisk, og trolig mye olje og gass. Utenlandske bedrifter utnytter disse ressursene og har industri der. Flere norske bedrifter er involvert, blant annet importerte Yara, som er delvis statseid, fosfat derfra, og rederiet Gearbulk frakter fosfatstein ut fra Vest-Sahara.

Hver gang denne konflikten blir tatt opp i FN, blir ballen lagt død av Frankrike og USA, som støtter Marokko. Ap, SV og Sp er sterke motstandere av Marokkos invasjon - men gjør de noe? Nei! Norge bør mane til debatt i FN og sende en nordisk delegasjon til Vest-Sahara. Jeg håper snart det skjer noe.
 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024