Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Den usynlige krigen
bangum_510.jpg

Har du hørt om konflikten i Vest-Sahara? Innlegg i Aftenposten av Johannes Bangum, Unge Venstre (14 år).
Publisert: 16.03 - 2009 17:03Printerversjon    
Se Aftenposten-innlegget i pdf her.
12. mars 2009.

Den usynlige krigen
Har du hørt om konflikten i Vest-Sahara?


Det hadde ikke jeg, før for en måned siden. Jeg ble helt sjokkert da jeg hørte om hva som skjer der. Og i hvert fall da jeg hørte hvor lite omverdenen bryr seg!

I 1975 bestemte FN at Spania skulle trekke seg ut av Vest-Sahara etter at de hadde hatt makten i nesten hundre år. Mange trodde da at områdets befolkning, sahrawiene, skulle få sin selvstendighet, men den gang ei. Nabolandet Marokko toget inn i Vest-Sahara, og siden har over 100000 sahrawier måttet flykte. Det bor nå rundt 170000 sahrawiske flyktninger i flyktningeleirer i Algerie. Dette er mer enn det bor i selve landet.

Vest-Sahara
 • Tidligere spansk koloni og provins, omstridt landområde ved nordvestkysten av Afrika.
 • Da Spania trakk seg ut i 1975, okkuperte Marokko området.
 • Frihetsbevegelsen Polisario erklærte landet selvstendig, og kjempet mot marokkanske styrker gjennom hele 1980-tallet.
 • Marokko kontrollerer store deler av området.
 • FN forhandlet frem en fredsavtale i 1991, under forutsetning av frie valg om selvstendighet, men Marokko har sørget for at dette ennå har ikke skjedd.
 • FN fordømmer Marokkos invasjon.
 • Den langvarige konflikten har ført til store lidelser for lokalbefolkningen.
 • Begge sider er skyldige i grove brudd på menneskerettighetene, blant annet blir krigsfanger utsatt for tortur.
 • Mer enn 40 land anerkjenner Vest-Sahara som selvstendig stat, mens Marokkos krav på området anerkjennes av rundt 20 andre land.
  Kilde: Globalis.noSahrawier blir utsatt for grove overgrep og diskriminert, demonstrasjoner er ulovlig, skolene er mye dårligere enn i Marokko, og studenter slipper ikke inn på alle studier i Marokko. Over 500 sahrawiske frihetsaktivister er forsvunnet sporløst. De holdes i marokkanske fengsler, hvor de blir torturert. Og Marokko har bygd en sandmur langs grensen til Vest-Sahara, som er minebelagt.

  Denne okkupasjonen bør jo omverdenen gjøre noe med, men gjør de noe? Nei... En av grunnene til at Marokko okkuperte Vest-Sahara, er naturressursene. Landet har mye fosfat og fisk, og trolig mye olje og gass. Utenlandske bedrifter utnytter disse ressursene og har industri der. Flere norske bedrifter er involvert, blant annet importerte Yara, som er delvis statseid, fosfat derfra, og rederiet Gearbulk frakter fosfatstein ut fra Vest-Sahara.

  Hver gang denne konflikten blir tatt opp i FN, blir ballen lagt død av Frankrike og USA, som støtter Marokko. Ap, SV og Sp er sterke motstandere av Marokkos invasjon – men gjør de noe? Nei! Norge bør mane til debatt i FN og sende en nordisk delegasjon til Vest-Sahara. Jeg håper snart det skjer noe.

 •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -