Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norwatch: Coop stanser import av okkupasjons-tomater
coop_azura_510.jpg

I noen få dager til vil du finne tomater fra okkuperte Vest-Sahara i Coops grønnsaksdisker. I dag stanset de den kontroversielle importen.
Publisert: 11.03 - 2009 13:36Printerversjon    
Av Erik Hagen
Norwatch
11. mars 2009

Går du i grønnsaksdisken i Coop, finner du ferske, innbydende, plast-innpakkede tomater. Tomatene er merket med navnet Azura, og på pakkene står det at opprinnelseslandet er ”Marokko”. Men merkingen lyver.

En del av tomatene som Coop i månedsvis har markedsført og solgt i Norge er egentlig dyrket fram i okkuperte Vest-Sahara – av marokkanske bosettere. Norsk UD fraråder slik handel med marokkanske interesser i Vest-Sahara..

Norwatch har i hele høst og vinter gravd i norsk import av grønnsaker fra okkuperte Vest-Sahara. Coop bekreftet først å importere fra området, og handelen har pågått i det stille i hele vinter.

-Vi har i dag meddelt vår leverandør at vi for framtiden bare vil ha produkter garantert produsert i Agadir, skriver kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Kløvstad i en epost til Norwatch i dag.

Sysselsetter bosettere
Området som tomatplantasjene ligger på, ved kystbyen Dakhla, strekker seg over et flere kvadratkilometer stort område.

Ifølge den marokkanske avisen Le Matin sysselsetter den nye jordbruksproduksjonen hele 6000 mennesker. Antall ansatte er forventet å bli tredoblet innen 2020.

Etter det Norwatch forstår, er nesten samtlige ansatte bosettere som har flyttet inn i Vest-Sahara etter okkupasjonen. Den nye jordbrukssatsningen er en del av Marokkos strategi for å bosette de sørlige delene av Vest-Sahara. Også den marokkanske kongen skal ha eierinteresser i tomatindustrien i de okkuperte områdene, ifølge avisen TelQuel.

vestsahara_dakhla_tomatplantasje_350.jpgCoops leverandør av tomatene, det franske selskapet Azura, er eid av en fransk-marokkansk familie. Selskapet har 36 drivhus-plantasjer i Agadir i Marokko, og to i Dakhla i okkuperte Vest-Sahara. Selskapets Dakhla-anlegg ble startet i 2006, og er i dag 76 hektar store. Ifølge Azuras egne hjemmesider, ligger byen Dakhla i ”Sør-Marokko”.

Fotografiet til høyre er hentet fra en marokkansk statlig hjemmeside og viser tomatanlegg i Dahkla.

Azuras franske hovedkontor bekreftet først til Norwatch at de eksporterte tomater til Norge, Sverige, Finland og Danmark, men ble stille da vi oversendte ytterligere spørsmål om nøyaktig opprinnelsessted, merking av tomatene og kunder i Norge. Norwatch har sendt fire henvendelser til Azuras pressesjef i løpet av de siste månedene, hittil er ingen av dem besvart.

Norwatch kontaktet derfor tre av de største importørene av frukt og grønt til Norge: ICA, Bama og Coop. Kun Coop bekreftet å kjøpe fra Azuras anlegg – inkludert det i Vest-Sahara. ICA og Bama importerer ikke fra tomater fra Marokko.

– Vi har, på bakgrunn av dine spørsmål, - sjekket "sammensetningen" av de produkter vi har fått av denne leverandør - og det viser seg at denne har produsert i mindre omfang også i Dahkla, tatt det inn til Agadir - for videresalg til oss, bekrefter Kløvstad overfor Norwatch i dag.

Han tror at oppmerksomheten rundt Vest-Sahara-spørsmålet i Norge gjør at det er lite sannsynlig slik import vil fortsette til Norge i framtiden.

Glad fredsprisvinner
tn_rabab4_510.jpgDen saharawiske vinneren av Studentenes Fredspris 2009, Rabab Amidane (t.h.), er glad for nyheten om Coops importstans.

- Dette er godt å høre. Denne industrien er det bare Marokko som tjener på, sier Amidane til Norwatch.

Etter at Amidane mottok fredsprisen i Trondheim i februar for sitt menneskerettsarbeid, har hun reist rundt på foredragsturne i Norge og snakket blant annet om alle de norske selskapene som deltar i plyndringen av Vest-Saharas naturressurser.

I dag skal Amidane delta i en Vest-Sahara-markering foran Stortinget, arrangert av blant annet samtlige ungdomspartier.

Åpning for toll-juks
Norwatch har tidligere skrevet at Norge gjennom EFTA-samarbeidet har inngått frihandelsavtaler med okkupasjonsmaktene Marokko og Israel. Avtalene gjelder for varer produsert innenfor de to landenes internasjonalt anerkjente grenser.

Men det hindrer ikke at marokkanske og israelske produsenter likevel selger produkter fra okkupert land til de europeiske markedene. Særlig har EU slått ned overfor praksisen med import fra okkuperte israelske områder. En rekke europeiske importører blir tatt på fersken i å jukse med opprinnelseslandene. I perioden 1. februar 2005 til 30. juni 2008, nektet britiske tollmyndigheter å akseptere 529 israelske opprinnelsessertifikater.

Norges EFTA-avtale med Marokko kan bety at norske importører jukser med toll-avgifter til den norske statskassa. Norwatch har tidligere skrevet at det er umulig å vite hvor omfattende kontroller tollmyndighetene gjør av opprinnelsessertifikatene fra Marokko/Vest-Sahara.

Norge importerer nær 1 million tonn tomater fra Marokko årlig. Tollavgiftene for tomater i Norge varierer igjennom året, og er spesielt høy i sommerhalvåret, når norske bønder selv produserer tomater. I denne perioden importerer Norge normalt ingen tomater fra Marokko. På vinteren, er imidlertid tollsatsen null kr/kg, uansett hvilket land man ønsker å importere fra.

I en mellomperiode i oktober er tollavgiftene relativt lav. De siste to ukene av oktober, er det nulltoll på import av marokkanske tomater, mens avgiften fra øvrige land er 1,6 kr./kg. Differansen gjør at selskaper som importerer tomater fra Vest-Sahara – men juksemerker dem som marokkanske – kan slippe unna med billigere tariff.

Det er ikke kjent om norske importører har benyttet seg av slike smutthull ved å feilmerke vestsahariske produkter som marokkanske.

Norwatch har tidligere skrevet at det er umulig å få rede på om det norske tollvesenet kontrollerer om israelske og marokkanske produkter egentlig kommer fra der de hevder, eller om de kommer fra okkuperte territorier.

Okkupert
Marokko og Mauritania inngikk i 1975 en hemmelig avtale med den tidligere kolonimakten Spania om å dele Vest-Sahara i to. Den nordlige delen skulle tilfalle Marokko, den sørlige skulle tilfalle Mauritania. Avtalen var i strid med en rekke FN-resolusjoner som hadde krevd at området skulle avkoloniseres. Også den Internasjonale Domstolen i Haag hadde konkludert med at området tilhørte den lokale befolkningen, og ikke noen av nabolandene.

Området som Coop har importert tomater fra ble først okkupert av Mauritania i 1975. Flertallet av den lokale befolkningen flyktet da fra området. Da saharawiene i 1979 inngikk en fredsavtale med Mauritania, og Mauritania trakk seg ut, rykket Marokko raskt inn.

”Generalforsamlingen beklager på det sterkeste forverringen av situasjonen etter at Vest-Sahara fortsetter å være okkupert av Marokko, og at okkupasjonen har blitt utvidet til territoriet som Mauritania nylig har evakuert”, uttalte Generalforsamlingens resolusjon 34/37 om området som tomatfarmene ligger på.

Men det internasjonale presset kom aldri stort lenger enn det. Særlig har Frankrike støttet Marokkos okkupasjon, både politisk og militært. Og de siste årene har altså den fransk-marokkanske tomatbedriften Azura sett mulighetene på det okkuperte landet.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -