Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Bladet Tromsø: Risikerer livet
"Marokkanske myndigheter overvåker meg hele tiden, og de visste hvor jeg var, og hva jeg gjorde." Les sak i Bladet Tromsø, 5. mars 2009.
Publisert: 05.03 - 2009 07:55Printerversjon    
Bladet Tromsø
05. mars 2009
Av Magnus Holte  
Last ned i pdf, side 1, side 2.

"Marokkanske myndigheter overvåker meg hele tiden, og de visste hvor jeg var, og hva jeg gjorde. Siden jeg har blitt for kjent til at de tør gjøre noe med meg, lot de det går ut over familien min. Elkouria Amidane, studentenes fredsprisvinner Studentenes fredsprisvinner fortalte en sterk historie om okkupasjon og undertrykkelse på Universitetet i går. Elkouria Amidane gjestet i går Universitetet i Tromsø, i forbindelse med hennes foredragsturné som startet i Trondheim, da hun sist uke ble tildelt Studentenes Fredspris.

Den 23 år gamle menneskerettighetsforkjemperen og studentaktivisten ble tildelt prisen for sitt fredelige motstandsarbeid mot Marokkos 33 år lange okkupasjon av Vest-Sahara.

Vest-Sahara
 • Vest-Sahara var tidligere en spansk koloni. I 1975, før spanjolene hadde rukket å trekke seg ut av området, okkuperte Marokko den nordvestlige delen av Vest-Sahara, og Mauritania den sørvestlige.
 • Etter at Mauritania trakk seg ut av området, okkuperte Marokko også denne delen.
 • Motstandsbevegelsen, Front Polisario, som tidligere kjempet mot spanjolene, ledet en geriljakrig mot de to nye okkupantene Marokko og Mauritania.
 • En våpenhvile ble vedtatt i 1991, men Marokko okkuperer fortsatt 34 av Vest-Sahara. Grensen markeres av en befestet mur som er tre ganger lengre enn den israelske muren i Palestina.
 • Vest-Sahara er rikt på naturressurser, blant annet mineraler, fisk, fosfat og muligens olje og gass.
 • Store deler av den opprinnelige befolkningen, sahrawiene, bor nå i flyktningleirer i Algerie.Fredelig motstandsarbeid
  Hennes arbeid har gått ut på å reise rundt i verden for å fortelle om den daglige undertrykkelsen og terroren det saharawiske folk opplever fra marokkanske myndigheter.

  - Det er en ære og stor glede å få besøk av en så modig kvinne, som setter sitt eget liv på spill og sin egen familie i fare, sa Ole D. Mjøs, tidligere leder av Nobels Fredpriskomité og medlem av Studentenes Fredspriskomité, til de fremmøte på Universitetets fredssenter i går.

  Familien torturert
  Tidligere har Amidane fått huset sitt stormet av politiet over 20 ganger, blitt arrestert og torturert.

  Da Amidane var i Norge og Tromsø i 2007, og blant annet traff statsminister Jens Stoltenberg, var det hennes familie som fikk kjenne følgene på kroppen.

  - Marokkanske myndigheter overvåker meg hele tiden, og de visste hvor jeg var, og hva jeg gjorde. Siden jeg har blitt for kjent til at de tør gjøre noe med meg, lot de det går ut over familien min.

  - Politiet stormet huset vårt, arresterte hele familien, og torturerte min mor og bror, forteller Amidane. Hun legger til at tortur og trakassering er vanlige undertrykkelsesmetoder fra marokkanske myndigheters side.

  - De driver systematisk terror. Min bror gikk i et fredelig demonstrasjonstog, og ble straffet for det med fem års fengsel. Lillesøsteren til en venninne av meg ble bortført av politiet på åpen gate og voldtatt. Det er dagligdags i Vest-Sahara, sier fredsprisvinneren, som legger til at saharawiernes motstandskamp kun føres med fredelige midler.

  Norge profitterer
  Vest-Sahara blir på folkemunne kalt Afrikas siste koloni. Konflikten som har herjet landet i drøye 33 år vies ikke mye oppmerksomhet i Vesten.

  - For det første kjempes jo ikke kampen med våpen, noe internasjonal medier ikke synes er spennende nok. I tillegg har vestlige regjeringer store økonomiske interesser i landet vårt.

  - 90 land har anerkjent republikken vår, men ingen europeiske. EU, USA og også Norge har selskaper som tjener på naturressursene våre. Blant annet er gjødselsprodusenten Yara tungt inne i fosfatindustrien i landet, sier Amidane.

  I dag reiser fredsprisvinneren videre til Bergen for å snakke vestlandsstudentene. Hva hun skal gjøre etter foredragsturneen det er hun imidlertid usikker på.

  - Tidligere studerte jeg engelsk i den marokkanske byen Marrakesh, men det får jeg ikke lov av myndighetene til å fortsette med. Jeg vet ærlig talt ikke hva fremtiden vil bringe, sier Elkouria Amidane. •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -