Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Voldtektsofferet politianmeldte politiet
Den saharawiske kvinnen som ble voldtatt i slutten av februar har nå politianmeldt forholdet. Det marokkanske innenriksdepartementet benekter at politimenn har voldtatt kvinnen.
Publisert: 07.03 - 2009 10:16Printerversjon    
Støttekomiteen for Vest-Sahara skrev for to uker siden om en 16 år gammel jente som ifølge henne selv hadde blitt pågrepet av marokkansk politi utenfor sitt hjem, bortført og til slutt voldtatt.

certificat_de_constatation_hayat_rguibi_300.jpgNå har saken utviklet seg videre, og Støttekomiteen har fått inn mer informasjon.

De første rapportene Støttekomiteen fikk inn fra saharawiske menneskerettighetsgrupper om at jenta var 16 år gammel, har blitt avkreftet av de samme gruppene. Det riktige er at hun er 19 år gammel.

Kvinnen, med navn Hayat Rguibi, har også nå sagt at hun ønsker å offentliggjøre sitt vitnesbyrd. Det forklarer hun i en video som Støttekomiteen har fått tilsendt.

Last ned originalversjon av videoen her (på arabisk).

En legesjekk viste at hun hadde vært gjenstand for et angrep, og legen noterte seg skader på blant annet ryggen og armene. Hun ønsket imidlertid ikke at legen skulle gjøre en full undersøkelse av kroppen hennes. Se legeattesten til høyre. (Klikk for stor versjon).

Legen sykemeldte Rguibi for en periode på 14 dager.

Støttekomiteen har også fått tilsendt kopi av Rguibis politianmeldelse (nedenfor). Rguibi politianmeldte forholdet 27. februar.

Allerede dagen etter kunne det marokkanske innenriksdepartementet blankt avvise alle anklagene.

- Ingen jente ble forhørt eller pågrepet av politiet. Vi vet ikke hvor de får sånn informasjon fra, sier en representant for Innenriksdepartementet til Reuters 28. februar.

Støttekomiteen finner den kontante avvisningen fra marokkanske myndigheter lite troverdig, og påpeker at man ikke kan gjøre en grundig etterforskning av et slikt forhold på ett døgn.

rclamation_hayat_rguibi_300.jpg
- Vi krever at det gjennomføres en grundig etterforskning av episoden, ikke at man avfeier den. Dette viser også hvor akutt behovet for at FNs styrker i Vest-Sahara får utvidet sitt mandat, slik at de kan overvåke og rapportere på menneskerettighetsovergrepene på en uavhengig måte, sier Ronny Hansen, leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Slike krav om utvidelse av MINURSO-mandatet er tidligere avvist av Frankrike, som er Marokkos allierte i Sikkerhetsrådet.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -