Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Prisvinner Amidane hyllet
rabab_receives_award_510.jpg

Den saharawiske studenten Elkouria Amidane mottok Studentenes Fredspris 2009 i går kveld. "En modig og verdig vinner", sier statssekretær Raymond Johansen. Nobelprisvinnere hyllet arbeidet hennes.
Publisert: 28.02 - 2009 22:04Printerversjon    
Amidane ble valgt framfor 290 andre nominerte fra hele verden, for Studentenes Fredspris 2009.

Prisen ble overrakt på en seremoni i Olavshallen i Trondheim i går kveld. 1200 tilskuere overvar den to timer lange seremonien. Arrangementet ble åpnet av Trondheim Symfoniorkester, og fulgt av andre norske artister.

Amidane fikk prisen for hennes arbeid i å dokumentere og spre informasjon om menneskerettighetsovergrep i Vest-Sahara, særlig overfor saharawiske studenter. Den nordirske Nobelprisvinneren Betty Williams var hovedtaler på seremonien, og snakket om fredsarbeid, og viste til overgrepene i Vest-Sahara.

Travel uke
Prisen deles ut annethvert år, og gis ved avslutningen av den uke lange festivalen International Student Festival in Trondheim (ISFiT).

- Amidane er en eksepsjonell kandidat til Studentenes Fredspris. Hun og hennes familie er blitt torturert og trakassert i sin ikke-voldelige kamp for selvstendighet og menneskerettigheter. Samtidig har Amidane klart å bygge et internasjonalt nettverk, slik at verden har fått se hva som foregår i Vest-Sahara, sa lederen av priskomiteen, Sigrun Espe.

Et annet medlem av priskomiteen, tidligere utenrikskorrespondent for NRK, Bjørn Hansen, slutter seg til vurderingen.

- Amidane representerer en gruppe unge, tapre mennesker som setter livet på spill for det de kjemper for. Det hun gjør er et solid bidrag i kampen for solidaritet og for å stanse et autoritært regime, sa Hansen, said Hansen, som har inngående kjennskap til flere konfliktområder i verden.

Også norsk UD berømmet Amidane i Adresseavisen i dag:

lunch_mayor_trondheim.jpg - Amidane er en verdig vinner gjennom hennes modige, ikke-voldelige innsats for å bedre saharawi-befolkningens rettigheter, sa statssekretær Raymond Johansen til Adresseavisen.

Han mener den anerkjennelsen hennes arbeid får gjennom utdelingen av Studentenes Fredspris, understreker behovet for å få til en løsning på Vest-Sahara-konflikten.

- Prisen er viktig fordi den bidrar til at Vest-Sahara-konflikten får økt oppmerksomhet, sa Johansen.

Til tross for at også regjeringen hyller Amidane, er menneskene bak fredsprisen ikke like overbevist om at regjeringen gjør det de kan i saken.

-Gjennom ungdomspartier og studentorganisasjonene har Norges framtidige ledere uttrykt sin støtte til Amidane, men hvor er støtten fra dagens makthavere? Hvorfor er ikke den norske regjeringen på banen?, spør lederen av Studentenes Fredspris 2009 og Ole Danbolt Mjøs, medlem av priskomiteen i en kronikk i Dagbladet 27. februar.

Sistnevnte var styreleder av Nobelkomiteen fra 2003 til 1. januar i år. Forfatterne av kronikken peker særlig på at regjeringen ikke gjør nok for å stanse den norske oljeletingen i det okkuperte landet.

Ydmyk vinner
Amidane deltok i en rekke møter og workshops i løpet av festivalen, og holdt flere taler. Hun møtte nobelprisvinnerne Shirin Ebadi (ovenfor), Desmond Tutu og Betty Williams.

rabab_tutu.jpgPå festivalens åpningstale, fikk Desmond Tutu deltakerne til å applaudere for Amidane - to ganger.

- Jeg er alltid interessert i å følge aktiviteten til unge personer som jobber med menneskerettigheter. Dette betyr at vi kan ha håp for fremtiden, sa Shirin Ebadi.

Amidane hadde også møte med ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

På takketalen, sa hun at det er mange saharawier som like gjerne kunne fortjent prisen.

- Jeg er ekstremt ydmyk når jeg står foran dere i dag. Når jeg får denne prisen, dedikerer jeg den til det saharawiske folk og studenter, sa hun under takketalen, og forklarte at det er mange saharawier i hjemlandet som gjør en stor innsats for menneskerettigheter.

Hun offentliggjorde også at hun ser etter en måte for å gi prispengene sine til andre saharawiske elever eller studenter.

Fredsmarsj
Flere hundre mennesker deltok i går i et fakkeltog gjennom Trondheims gater. Først samlet de seg i snøføyka for å høre appeller fra leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, fra saharawiske Basiri Mulay som underviser i arabisk ved en skole i Norge, og fra leder av Studentenes Fredspris Thor Richard Isaksen.

Representanter fra det lille saharawiske miljøet i Norge, og flere norske organisasjoner deltok i marsjen. Se fotografier fra snøføyka og fakkeltoget her.

I tillegg til nevnte Ole Danbolt Mjøs, Bjørn Hansen og Sigrun Espe, består priskomiteen i Studentenes Fredspris av følgende medlemmer: PRIO-direktør Stein Tønnesson, Generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken, NSU-representantene Marte Senstad og Erik Evans, samt Ina Tanberg og Øistein Svelle fra Studentenes Landsforbund.

Tidligere vinnere av prisen har kommet fra Burma, Øst-Timor, Colombia og Zimbabwe. Som en del av tiårsmarkeringen av prisen, deltok alle de tidligere vinnerne på festivalen. ISFiT hadde tilsammen 450 deltakere fra over 100 land. Mer enn 4500 studenter hadde søkt for å delta på arrangementet.

De neste to ukene skal Amidane holde taler i Tromsø, Bergen, Stavanger og Oslo.

torch_march_26_509.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -