Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
LO-aktuelt: Tre norske LO-medlemmer i Sahara Marathon
marathon_510.jpg

Denne uken skal tre fagorganiserte løpe solidaritetsmaraton i Saharaørkenen. LO-aktuelt, 24. februar 2009.
Publisert: 26.02 - 2009 09:49Printerversjon    
LO-aktuelt
24. februar 2009
Last ned.

NTLs avdeling for kunst- og kulturutdanning har for fjerde året bevilget økonomisk støtte til Sahara Marathon Project.

I år er det Odvar Røsten fra NTL, Thore Kristensen fra Fellesforbundet og Bernt Arne Tvedt fra Fagforbundet som skal ned å løpe maraton, samtidig som de skal ta med gaver og økonomisk støtte fra norske sponsorer, deriblant NTL som i år bidrar med 10 000 kroner til prosjektet.

Pengene skal blant annet gå til å bygge en sportsskole i en av flyktningleirene, Dakhla, ifølge Røsten, som også er koordinator for Sahara Marathon i Norge.

Sahara Marathon Project er mer enn bare et løp. Det handler også om at deltagere fra alle verdensdeler viser solidaritet med den saharawiske befolkningen, ettersom landet er okkupert av Marokko.

Ved å starte får de satt problemet på dagsordenen, samtidig som deler av startavgiften går til veldedelige formål til lokalbefolkningen.

Sahara Marathon 2009:
 • 23.februar gikk startskuddet for det niende Sahara Marathon
 • Sahara Marathon er en internasjonal begivenhet der løpere fra alle verdensdeler viser solidaritet med den saharawiske befolkningen. Landet er okkupert av Marokko.
 • Løpet har deltakere fra Spania, Italia, Tyskland, Sveits, Panama, Puerto Rico, Irland, England, U.S.A., Canada, Mexico, Nederland, Finland, Sverige og Norge
 • Det norske laget vil i år bestå av Heidi Larsen Abildgaard, Oslo, Thore Kristensen, Oslo, Bernt Arne Tvedt, Bergen og Oddvar Røsten, Oslo.

  Okkupasjonen:
 • Da Spania trakk seg ut av Spansk Sahara som Afrikas siste koloni i 1975, gikk Marokko inn og okkuperte landet. Krigen pågikk frem til våpenhvilen i 1991.
 • 165 000 flyktninger ble samlet i fire leirer i et område sørvest i Algerie.
 • Marokko bygde en 200 mil lang mur som skiller de igjenblevne og flyktningeleirene.
 • I tillegg til at muren er minelagt, er det også lagt ut minefelt i en stripe på omlag 4 km på begge sider langs muren. – Som NTL-medlem er jeg stolt av å være med på dette. Jeg hørte en gang noen i Oslo nevne at det jo bare var et lite beløp. Men når vi ser bilder av anleggene vi har vært med å realisere har vi alle som deltar grunn til å være stolte. Den største støtten blir reist av løperne selv gjennom påmeldingsavgiften, forteller Røsten, som med det prøver å lokke med seg flere nedover neste år. Både for opplevelsens skyld og for å vise internasjonal solidaritet.

  Han oppfordrer samtidig andre LO-forbund å støtte dette prosjektet økonomisk.

  – Å løpe maraton er bare en unnskyldning for å se og lære om andre kulturer, hvis å løpe var viktigst kunne vi like gjerne løpt i Norge. Det er fantastisk at vi samtidig kan støtte en god sak, sier Thore Kristensen, som til daglig jobber på trykkeriet til Hjemmet Mortensen.

  Tradisjonen tro skal de løpe 42 kilometer med sand under føttene og i stekende varme.

  Underlaget er én av utfordringene i ørkenen. Enkelte steder kan sanden være så myk at løperne blir trukket langt ned i den. Når de starter om morgenen er det ganske kaldt, men så stiger temperaturen til rundt 30 varmegrader. •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -