Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Prominente fredsaktivister hos Trondheims-ordføreren
lunch_mayor_510.jpg

Tirsdag inviterte ordfører Rita Ottervik og varaordfører Knut Fagerbakke fredsaktivistene Shirin Ebadi og Elkouria ’Rabab’ Amidane til lunsj og samtaler i Rådhuset. Trondheim Kommune, 24. februar 2009
Publisert: 24.02 - 2009 16:20Printerversjon    
Trondheim Kommune
Foto: Carl-Erik Eriksson/Trondheim Kommune
24. februar 2009

Shirin Ebadi fra Iran var den første muslimske kvinnen som mottok Nobels fredspris (i 2003).  Ebadi er advokat og  ble en av de første kvinnelige dommerne i landet.  Hun er kjent som menneskerettighetsforkjemper og deltar i disse dager som foreleser og hedersgjest på den internasjonale studentfestivalen isfit i Trondheim.

lunch_mayor_trondheim.jpgElkouria ”Rabab” Amidane fra Vest-Sahara deltar også som ISFiT-foreleser.  Men 23 år gamle ”Rabab” er her også  for å motta studentenes  fredspris som deles ut i Olavshallen fredag kveld. Amidane mottar prisen for sitt arbeid for menneskerettigheter i Vest-Sahara som har vært okkupert av Marokko siden Spania trakk seg ut av landet i 1975.

Okkupasjonen førte til flyktningstrømmer ut av landet, og i dag bor de Fra venstre: Ruben Haugan, Banafsheh Keynoush (tolk), Rita Ottervik, Shirin Ebadi, Thor Rikard Isaksen, Elkouria "Rabab" Amidane og Knut Fagerbakke. Foto: Carl-Erik Eriksson.
fleste sahrawiere i flyktningleire på grensa til det okkuperte område mens de venter på vende hjem. Amidane har arbeidet for å opplyse verden om overgrepene som begås av marokkanske myndigheter mot studenter og det saharawiske folket.  
   
Prisverdig samarbeid mellom ISFiT og kommunen
I samtalene med Ottervik og Fagerbakke  fortalte Amidane om situasjonen i Vest-Sahara, om menneskerettighetsbrudd, og om Marokkos folkerettstridige okkupasjon av landet. Shirin Ebadi fortalte om den tiltakende fattigdommen i Iran som skaper en stadig økende strøm av flyktninger ut av landet.

Som representanter for henholdsvis isfit og Studentenes fredspris deltok Ruben Haugan og Thor Richard Isaksen på møtet hos ordføreren. Isaksen målbar studentenes takknemlighet for at ordføreren hadde invitert Amidane og Ebadi til samtaler om situasjonen i begges hjemland.  

– Det betyr utrolig mye både for Studentens fredspris og for ISFiT at vi har et så godt samarbeid med Trondheim kommune, poengterte Isaksen til slutt.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -