Gahr Støre: Vi jobber internasjonalt med saken
Article image
Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring for situasjonen i Vest-Sahara, og sier regjeringen jobber internasjonalt for å få økt oppslutning om politikken om å fraråde næringslivsaktiviteter i området.
Publisert 18. februar 2009


Uttalelsene fra Utenriksministeren kom i et innlegg i dag i Universitas, studentavisen ved Universitetet i Oslo. Innlegget kom som et svar på kronikki samme avis, signert av Tarald Laudal Berge og Erik Schreiner Evans ved SAIH Blindern, 4. februar 2009. Se ministerens innlegg nedenfor.


Regjeringen og Vest-Sahara
Publisert i Universitas 18. februar 2009.

I et innlegg i Universitas 4. februar tar SAIH Blindern opp situasjonen i Vest-Sahara. La det være sagt med en gang at Regjeringen deler deres bekymring for situasjonen.

Jeg vil gjerne fremheve Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) og andre organisasjoners arbeid for å øke oppmerksomheten om situasjonen til den sahrawiske befolkningen.

At partene i konflikten, Marokko og Polisario, i 2007 og 2008 fire ganger har møttes til samtaler, er et viktig skritt i riktig retning. Fordi spørsmålet om Vest-Saharas suverenitet også er omstridt internasjonalt, er det viktig at samtalene foregår på grunnlag av bred internasjonal enighet oppnådd ved behandling i FNs organer. Selv om lite har kommet ut av møtene foreløpig, arbeider Norge for at partene fortsetter samtalene for å finne en løsning på en langvarig konflikt. Jeg har i samtaler de to siste årene med mine marokkanske og algeriske kollegaer tatt opp situasjonen for den sahrawiske befolkningen.

Norge finansierte i 2007 og 2008 såkalte tillitskapende tiltak i regi av FN med 2 mill. kroner. Midlene går til besøk og telefonkontakt for medlemmer av sahrawiske familier som lever atskilt i Algerie og Vest-Sahara. Norge bidrar også med støtte til Landmine Action som utfører minerydding i områdene kontrollert av Polisario.

I en situasjon hvor Norge og andre land aktivt støtter partene med å finne en forhandlingsløsning, vil anerkjennelse av Polisario, som flere organisasjoner krever, ganske sikkert få negative følger for samtalene.

I tråd med folkeretten og for å forhindre legitimering av den nåværende situasjonen i Vest-Sahara, besluttet Regjeringen i 2007 å fraråde norske selskaper å engasjere seg i næringsvirksomhet i Vest-Sahara og tilhørende havområder. Vi arbeider for å gjøre norsk holdning på dette punktet kjent internasjonalt, og vil forsøke å få økt oppslutning om vår holdning. Bred internasjonal oppslutning er likevel en forutsetning for å innføre internasjonale sanksjoner mot næringsengasjement i Vest-Sahara.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024