Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Universitas: Fredspris til studentaktivist
Studentenes Fredspris går i 2009 til Elkouria Amidane, for arbeidet hennes for menneskerettigheter og det saharawiske folk.

Les også: Svar til den marokkanske ambassaden
Publisert: 18.02 - 2009 15:27Printerversjon    
Universitas
4. februar 2008

Studentenes Fredspris i 2009 skal gå til den 23-årige menneskerettighetsforkjemperen og studentaktivisten Elkouria Amidane fra Vest-Sahara. Vinneren blir offentliggjort i dag, onsdag 4. februar, klokken 10 på Litteraturhuset. Prisen skal overrekkes på Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim, som arrangeres 20. februar til 1. mars. Amidane har engasjert seg i kampen for et fritt Vest-Sahara, og i rettighetene til den saharawiske befolkningen i Marokko. Hun er kjent som en skarp kritiker av marokkanske myndigheter.

I en uttalelse påpeker den marokkanske ambassaden i Oslo at hun mottar stipend av myndighetene og uten problemer får returnere til landet, selv om hun har demonstrert foran den marokkanske ambassaden i Oslo.
Bror i fengsel

Ifølge pressemeldingen fra Studentenes fredspris har Amidanes familie lenge jobbet for et fritt Vest-Sahara, og er utsatt for forfølgelser fra marokkanske myndigheter. Broren hennes er fengslet for deltakelse i demonstrasjoner.

Komiteen bak tildelingen sier: «En viktig del av arbeidet Amidane gjør, er å dokumentere forholdene i landet gjennom fotografering og rapportskriving for menneskerettighetsorganisasjonen CODESA. Hun dokumenterer overgrep og publiserer materialet på internett. Amidane deltar ofte i offentlige demonstrasjoner for å vise motstand mot de marokkanske myndighetenes behandling av saharawiene.»
- Får studiestipend av Marokko

På forespørsel fra Universitas, ønsker den marokkanske ambassaden i Oslo å informere om at «Amidane er en marokkansk student ved Universitetet i Marrakesh, som nytter seg av et stipend tildelt av marokkanske myndigheter. Hun har reist mange ganger til Norge, med et marokkansk pass. Vi lurer på hvordan disse kostbare, gjentatte reisene og oppholdene i Norge finansieres.»

Ambassaden er enig i at det er problemer i Vest-Sahara, og at det er segregering, men at Marokko gjør noe for å komme til en løsning. Sahara har aldri vært en stat, skriver ambassaden. Men «Marokko har levert et autonomi-forslag til De forente nasjoner. Forslaget har kommet som et svar på et ønske uttrykt fra det internasjonale samfunnet, og er ment å gi grobunn for dialog og bidra til å starte forhandlinger for å finne en varig løsning på denne skapte konflikten.» Uttalelsen fra ambassaden kom via e-post.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -