Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Yara håper på rask frigjøring av Vest-Sahara
african_wildcat_510.jpg

Gjødselprodusenten Yara har fått mye kritikk for sitt fosfatkjøp fra Vest-Sahara i fjor. Dilemmaet er ikke mindre når de nå er hovedsponsor for ISFiT-festivalen, som skal deles ut til Vest-Sahara-studenten Elkouria Amidane. Yara svarer på kritikken at de håper Vest-Sahara snart blir selvstendig.


Publisert: 15.02 - 2009 17:43Printerversjon    
- Yara-profitt på okkupasjon
Adresseavisen
05. february 2009

Gjødselgiganten Yara er hovedsponsor for ISFiT-festivalen. Selskapet har kjøpt fosfat fra Marokko, utvunnet i okkuperte Vest-Sahara, der årets vinner av studentenes fredspris kommer fra.

Det var Norwatch som i fjor sommer avslørte at Yara importerte fosfat fra okkuperte Vest-Sahara, i strid med oppfordringer fra FN og Utenriksdepartement et. Yara kan ha betalt nær 40 millioner kroner til et marokkansk statseid selskap. Forholdet er politianmeldt.

- Vi kaller det ren krigsprofittering, Yara har profittert på okkupasjonen, sier Ronny Hansen, lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara.

- Hva synes du om at Yara sponser ISFiT? - Yara finansierer viktig arbeid som ISFiT gjør, og det har ikke hindret dem i å gi fredsprisen til en fra Vest-Sahara. Men vi har oppfordret ISFiT til å ta problemet opp med Yara, sier Hansen. Yara sier fosfatkjøpet er en enkeltforsendelse. Selskapet har også tidligere kjøpt fosfat fra området, og i 2005 lovet de å slutte med dette etter kritikk fra Nærings- og handelsdepartemente t, en av Yaras eiere.

Prisvinner kritiserer Yara
Elkouria Amidane (23) fra Vest-Sahara får studentenes fredspris for 2009 (se undersak).

- Yara har vært med på å opprettholde okkupasjonen. Vest-Sahara mister sine egne naturressurser. Marokko bruker utenlandske selskaper for å legitimere okkupasjonen, sier Amidane.

Hun mener norske selskaper innen olje og fiske (se notis) også er med på å skape arbeidsplasser til marokkanske bosettere.

Sponsoravtalen med Yara ble inngått før fosfatkjøpet sommeren 2008.

- Men vi ville antakelig ikke vurdert saken annerledes etter at kjøpet ble kjent. Vi var også klar over fosfatkjøpet fra 2005, men vi velger å se fremover, sier ISFiT-leder Trygve Thorson. ISFiT vil løpende vurdere samarbeidet dersom slik handel skulle skje igjen.

- Det er aldri uproblematisk å samarbeide med store, internasjonale selskaper, heller ikke med Yara, sier Thorson, som understreker at de ikke støtter fosfatkjøpet.
Beløpet Yara har sponset ISFiT med, er konfidensielt. Men næringslivets totale sponsing utgjør 20 prosent av budsjettet som er på rundt seks millioner kroner.

Endring i midler til fredspris
Studentens fredspris får penger gjennom ISFiT. - Vi tar avstand fra all slik handel, sier lederen for studentens fredspris Thor Richard Isaksen.

Han vil anbefale sterkt at neste studentenes fredspris skal bli helt fristilt fra sponsormidler. - Denne saken har vist at det kan være problematisk, sier han.
Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo-politiet sitter med Yara-anmeldelsen, og politiadvokat Ragnvald Brekke sier de i løpet av kort skal vi vurdere om saken skal etterforskes. Kommunikasjonsdirek tør Bente G.H. Slaatten i Yara sier deres konkurrenter bruker fosfat fra Vest-Sahara.

- Vi tok inn en last i fjor på grunn av omleggingene våre i Norge, vi ville teste ut fosfatet. Vi håper at landet skal bli frigitt en gang, og da vil også befolkningen der tjene på at vi raskt kan ta imot deres fosfat, sier Slaatten.

Hun sier de også kjøpte fosfat i 2005, men sluttet med dette fordi regjeringen frarådet det.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -