Fra Vest-Sahara med fred
Article image

Norske selskaper som Fugro-Geoteam vil i noen minutter vil bli minnet om sin umoralske atferd, skriver Dag Herbjørnsrud i en kommentar i Ny Tid, 6. februar 2009.

Publisert 15. februar 2009



Norge, Vest-Sahara og USA: 
Onsdag offentliggjorde norske studenter at Elkouria 'Rabab' Amidane (23) fra Vest-Sahara er årets vinner av Studentenes Fredspris 2009, visstnok den eneste studentprisen i verden som går fra studenter til studenter. 

Amidane er ikke et ukjent navn i norsk sammenheng. Hun var i Norge i 2007 for å fortelle om sin, familiens og sitt folks, saharawienes, sak. Da møtte hun blant andre statsminister Jens Stoltenberg, som vel å merke ikke har bedre kontroll på norske selskaper enn at de nå bistår okkupasjonsmakten Marokko med å drive lovstridig oljeutvinning i Vest-Sahara. I januar sendte det norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam sitt nye Bergen Mekaniske Verksted-ferdigstilte skip ‘Geo Caribbean’, til en verdi av over en milliard kroner, til kysten av Vest-Sahara, slik Norwatch nylig avslørte. 

Dette til tross for at både FN, den norske regjeringen og Vest-Saharas eksilregjering fordømmer oljeplanene som et brudd på våpenhvilen i området. Også norske rederier har vært involvert i presumptivt lukrative avtaler i Vest-Sahara. Man har mye å tjene på ikke å forholde seg til demokrati. Det er tross alt 30 år siden at domstolen i Haag fastslo at innbyggerne skal få stemme over sin selvstendighet, uten at det har skjedd. Det norske Oljefondet er ellers påpasselig med å trekke seg ut av amerikanske energiselskaper som Kerr-McGee fordi det driver oljeleting i samme område, noe som kan beskrives som et ”svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer”. Men når norske selskaper gjør det samme i sin jakt på Vest-Saharas ressurser, gjør norske myndigheter tydeligvis intet.

Desto viktigere er Amidanes kamp, som hun driver ved siden av tilværelsen som engelskstudent i Marrakech, Marokko. Den politiske oppvåkningen kom etter de store demonstrasjonene for et uavhengig Vest-Sahara i 2005, da hun bodde i saharawienes hovedstad El Aaiún. Demonstrasjonene ble brutalt slått ned av marokkansk politi. Broren ble dømt til fem års fengsel. ”Ved å gjøre seg til talskvinne for den undertrykkelsen som saharawiske studenter og det saharawiske folk utsettes for har hun satt både seg selv og familien i fare,” kunne lederen av studentenes fredspris, Thor Richard Isaksen, opplyse onsdag. 

Selv om hun blir overvåket av marokkanske myndigheter, regner man med at hun vil kunne delta på den internasjonale studentfestivalene i Trondheim (ISFiT), som varer fra 20. februar til 1. mars. Der vil hun motta prisen, som burmesiske Charm Tong mottok for to år siden. 

Som en rekke andre konflikter – det være seg i Kashmir eller Palestina - oppsto dagens problemer også i Vest-Sahara etter at en europeisk koloni trakk seg ut i all hast og med mangelfulle planer for framtida. Etter diktator Francos død trakk Spania seg i 1976 ut, vel å merke etter at Folkefronten for frigjøring (POLISAIRO) i 1973 startet sin kamp mot de okkuperende spanjolene. Vest-Sahara ble så etter en hemmelig avtale delt mellom Marokko og Mauretania - men både Spania og Mauretania har etterpå trukket seg fra den, og FN har erklært den ulovlig. Og dermed har vi hatt det gående i over 30 år. 

Amidanes arbeid går ut på å dokumentere forholdene for saharawiene gjennom foto, film og rapportskriving for menneskerettighetsorganisasjonen CODESA. Hun arbeider for at folket i Vest-Sahara kan få sin lenge bebudede rett til å gjennomføre en folkeavstemning om sin videre skjebne.

KONSEKVENS: Folket i Vest-Sahara og menneskerettighetsorganisasjoner får økt støtte, mens norske selskaper som Fugro-Geoteam muligens i noen minutter vil bli minnet om sin umoralske atferd.

DILEMMAET: Hvis norske myndigheter kjapt trekker Oljefondet ut av uetiske amerikanske selskaper, men ikke gjør noe for å stoppe ditto norske, burde da Oljefondet isteden brukes til å investere i norske selskaper, for å sjekke at de snart begynner å følge "grunnleggende etiske normer"?

Last ned i pdf her. 

 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024