Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Studentenes Fredspris 2009: Støttekomiteen for Vest-Sahara gratulerer
rabab_amidane_510.jpg

Støttekomiteen for Vest-Sahara vil gratulere Studentenes Fredspris med et godt valg av Rabab Amidane som fredsprisvinner for 2009. Amidane har som saharawisk student fått kjenne okkupasjonsmaktens overgrep på kroppen. Som følge av hennes fredsaktivisme og ikke-voldelige kamp for å frigjøre Vest-Sahara, har både Amidane og hennes familie blitt fengslet flere ganger og utsatt for tortur. Pressemelding, 4. februar 2009.
Publisert: 05.02 - 2009 16:16Printerversjon    
(Photo: Maria Fonfara)

PRESSEMELDING
Oslo, 4. februar 2009

- Rabab Amidane er en meget verdig vinner. Hun har utsatt seg selv for stor risiko med sitt internasjonale arbeid for å få økt oppmerksomhet for denne glemte konflikten. Noe som også har resultert i at hun har blitt banket opp i marokkanske fengsler, sier Ronny Hansen, leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Rabab Amidane har vært på flere Norges-besøk og møtt politikere og aktivister. Under hennes Oslo-besøk i november 2007 ble hele hennes familie arrestert på grunn av hennes aktivisme.

- Amidane har drevet en ikke-voldelig kamp, som har blitt møtt med vold fra okkupasjonsmakten. Vi er veldig glade for den anerkjennelsen hennes arbeid nå får gjennom Studentens fredspris, og at hun får mulighet til å fortelle sin historie til verdens studenter, sier Ronny Hansen.

Samtidig som Studentenes Fredspris tildeles Rabab Amidane fra Vest-Sahara og hun kommer til Norge for å motta prisen, leter et norsk selskap etter olje utenfor kysten av det okkuperte landet. Fugro-Geoteam leter etter olje på vegne av den marokkanske okkupasjonsmakten, til tross for at FNs juridiske avdeling sier dette er et ressurstyveri som strider mot folkeretten.

Fredsprisvinner Amidane har ved gjentatte anledninger kritisert det norske og internasjonale næringslivet som har latt seg engasjere for Marokko i hennes hjemland.

- Fugro-Geoteam driver med krigsprofitering og bidrar direkte til å finansiere Marokkos okkupasjon og overgrep på den saharawiske befolkningen. Vi forventer at den norske regjeringen kommer ut med en sterk oppfordring til selskapet om å trekke seg ut, og at den norske oljefondet trekker sine investeringer i selskapet, avslutter Ronny Hansen.

En rekke andre norske selskaper, som Sjøvikgruppen, Gearbulk og Yara har tidligere fått massiv kritikk fra Stortinget og norske organisasjoner for sitt samarbeid med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara men nekter å trekke seg ut.

For høyoppløselige bilder og videoklipp av Rabab Amidane, se:  
https://www.vest-sahara.no/index.php?parse_news=single&cat=1&art=1115

Kontaktperson:
Ronny Hansen
94 25 02 70
ronnyha@gmail.com
www.vest-sahara.no

Støttekomiteen for Vest-Sahara er en norsk medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme saharawienes krav om selvbestemmelse og et fritt Vest-Sahara. Se www.vest-sahara.no for mer informasjon.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -