Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norwatch: Fugro nekter retrett
Det norske selskapet som startet oljeleting utenfor okkuperte Vest-Sahara i helgen, kommer ikke til å forlate området. Det sier en representant for morselskapet i Nederland i dag. Norwatch, 16. januar 2009.
Publisert: 18.01 - 2009 11:03Printerversjon    
Av Erik Hagen
Norwatch

Mandag kunne Norwatch avsløre at det norske selskapet Fugro-Geoteam har startet oljeleting for marokkanske myndigheter i Vest-Sahara.

Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og okkupanten planlegger å utvinne olje i området, til tross for at det strider med folkeretten og med ønskene til det saharawiske folk.

Finansdepartementet har tidligere kalt liknende oljeleting for et ”svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer” fordi det kan bidra til å ”undergrave FNs fredsprosess” i Vest-Sahara.

Fugros engasjement har siden blitt kritisert fra en rekke aktører. Blant annet mottok selskapet et krast brev i går fra utenriksministeren av Vest-Sahara-republikken. I formiddag fulgte saharawi-regjeringen opp med et brev til det amerikanske selskapet som Fugro arbeider på oppdrag fra.

I et intervju med den nederlandske avisen NRC Handelsblad fredag ettermiddag, sier selskapet imidlertid at det er uaktuelt å forlate området.

-Det er så mange omstridte havområder. Her er det ingen internasjonale sanksjoner. Så hvis vi kan gjennomføre et oppdrag, så gjør vi det, sier styremedlem Paul van Riel.

Fugro-representanten sier selskapet har én enkelt kontrakt, og at undersøkelsene foregår ”mer enn hundre miles utenfor kysten”.

Norwatch har kontaktet van Riel for ytterligere kommentarer, og venter på svar.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -