Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Pressemelding: Norsk selskap øker krigsfaren i Vest-Sahara
smara_demonstration_510.jpg

I dag avslørte Norwatch at norske Fugro-Geoteam har påbegynt seismiske undersøkelser for Marokko utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Støttekomiteen krever umiddelbar retrett. Pressemelding fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, 12. januar 2008
Publisert: 12.01 - 2009 10:40Printerversjon    
PRESSEMELDING
Støttekomiteen for Vest-Sahara

Oslo, 12. januar 2008

Norsk selskap øker krigsfaren i Vest-Sahara

I dag avslørte Norwatch at norske Fugro-Geoteam har påbegynt seismiske undersøkelser for Marokko utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Støttekomiteen krever umiddelbar retrett.

-Det er uten tvil det farligste norske prosjektet vi hittil har vært borti i Vest-Sahara. Fugro-Geoteams aktiviteter kan være dråpen som kan få det til å renne over for det saharawiske folk. Stemningen er på bristepunktet, og hvis det innledes boring som følge av deres seismiske undersøkelser, er det en reell fare for at en ny åpen konflikt bryter ut i Vest-Sahara, sier Ronny Hansen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Frigjøringsbevegelsen Polisario har allerede kalt Marokkos folkerettsstridige oljeplaner i Vest-Sahara for et brudd på våpenhvilen mellom partene.

- Frustrasjonen i Vest-Sahara er i dag til å ta og føle på. Dersom framtidig, ulovlig oljeboring i Vest-Sahara fører til en ny åpen konflikt mellom saharawiene og okkupasjonsmakten Marokko, er det klart at Fugro-Geoteam må ta deler av skylda, sier Hansen.

Støttekomiteen krever i et brev til Fugro-Geoteam i dag at selskapet umiddelbart må trekke sitt forskningsskip 'Geo Caribbean' ut av Vest-Sahara, av hensyn til sikkerheten i regionen, av hensyn til folkeretten og til det saharawiske folks rettigheter.

- Fugro-Geoteam driver krigsprofitering og medløperi med en brutal okkupasjonsmakt. Vi snakker om over 30 år med okkupasjon, bestående av tortur, forsvinninger og masseflukt. Over halvparten av befolkningen sitter i flyktningleirer i ørkenen. Norske Fugro-Geoteam støtter den marokkanske undertrykkelsen av saharawier, ranet av deres ressurser og undergraving av FNs arbeid, sier Hansen.

- Fugro-Geoteam må øyeblikkelig stanse samarbeidet med okkupasjonsmakten Marokko og beklage overfor saharawiene, mener Hansen.

FNs jurister har slått fast at oljeleting i Vest-Sahara slik den foregår nå er i strid med folkeretten. Marokko motsetter seg FNs over 100 resolusjoner om selvbestemmelse for saharawiene, og nekter saharawiene sin legitime rett til selvstendighet, noe som var forutsetningen for den skjøre våpenhvilen fra 1991. Etter at Marokko i 17 år har trenert og sabotert FNs arbeid for å avkolonisere Vest-Sahara, og uten at det internasjonale samfunn har lagt press på Marokko, er saharawiene i ferd med å presses til å gjenoppta den væpnede kampen mot okkupasjonen.

På tross av den norske regjeringens klare frarådning har et utall norske engasjementer innen olje, shipping, fiskeri og fosfat de siste årene har gjort at Norge i dag er en av Marokkos aller viktigste støttespillere for å befeste okkupasjonen av Vest-Sahara.
 
For spørsmål om det omfattende norske engasjementet i Vest-Sahara, vennligst kontakt Støttekomiteen for mer informasjon.

For spørsmål og kommentarer, kontakt:
Ronny Hansen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, tlf 94250270, ronnyha@gmail.com, www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -