Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
McDonald's tar stilling i en politisk konflikt
Lørdag 10. januar fikk fem McDonald's- restauranter i Oslo sentrum vinduene sine knust i kjølvannet av pro-Palestina demonstrasjonen som fant sted tidligere på dagen. Foranledningen var en falsk kjede-SMS der det ble hevdet at alt McDonald's tjente den dagen skulle gå til Israel.
Publisert: 12.01 - 2009 06:53Printerversjon    
I en artikkel i Dagbladet.no samme dag er Margaret Brusletto, kommunikasjonsdirektør i McDonald's Norge, sitert på at "McDonalds er en privat virksomhet som ikke tar standpunkt i politiske saker som dette." Det medfører ikke riktighet.

Støttekommitteen for Vest-Sahara vil benytte anledningen til å påpeke at McDonald's i faktisk tar stilling i en politisk konflikt til fordel for en okkupant et annet sted i den arabiske verden, nemlig ang. konflikten om Vest-Sahara - Afrikas siste koloni og okkupert av Marokko siden 1975.

Forrige måned kunne man lese i en rekke internasjonale nyhetsmeldinger at McDonald's beklaget offentlig overfor det marokkanske folk for at de hadde trykket opp et kart over Marokko på sine Happy Meal-pakker i Marokko som ikke inkluderte Vest-Sahara. Se bl.a. AFP's artikkel om McDonald's beklagelse til Marokko. McDonald's trakk tilbake alle pakker med det folkerettslig riktige kartet og produserte nye, feilaktige. Marokko insisterer at Vest-Sahara er en del av Marokko, stikk i strid med FNs og verdenssamfunnets syn, og hadde protestert overfor McDonald's. Den første utgaven av produktet tyder på at McDonald's kjenner fakta om Vest-Sahara, men at beslutningen om å endre sine varer for å selge flere burgere i Marokko var en kynisk kalkulasjon og en politisk stillingstagen for en brutal okkupant.

McDonald's beklagelse og påfølgende endring av sine varer motsier Bruslettos forsikringer om det motsatte, og Støttekommitteen for Vest-Sahara vil på det sterkeste oppforde henne og McDonald's til å komme med en uttalelse som fjerner all tvil om McDonald's standpunkt i denne konflikten.

Støttekommitteen for Vest-Sahara tar selvsagt avstand fra enhver voldelig aksjon som den mot McDonald's på lørdag.

Link:
FN- operasjonen MINURSOs kart over Vest-Sahara: http://www.un.org/Depts/Cartographic/map/dpko/minurso.pdf  

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -