Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sjøvik vil tjene penger i Vest-Sahara
midoy_viking1_510.jpg

Den norske fiskeribedriften Sjøvik tapte 23,7 millioner kroner i 2007, men lover å tjene gode penger i Vest-Sahara i løpet av 2008. Selskapet sysselsetter marokkanere i det okkuperte landet. Les sak i dag i Fiskeribladet Fiskaren.
Publisert: 30.06 - 2008 12:33Printerversjon    
Denne saken under sto på trykk i Fiskeribladet Fiskaren i dag.


Tapte 23,7 millioner
Reder tapte 23 millioner kroner i fjor, men lover gode tall i år.

Av Geir Bjørn Nilsen
Fiskeribladet Fiskaren,
30. juni 2008

I 2006 satset Odd Kjell Sjøvik på å fiske utenfor Vest-Sahara. I 2007 solgte han ringnotbåten "Høststjerna". Så langt har Afrika-satsingen ikke vært vellykket. Men i år går det bedre.

- Vi fikk problemer med en motor. Vi skulle få en motor sendt fra Europa, men denne ble levert med mangler. Det er beklagelig at slikt kan skje fra en ellers seriøs leverandør, sier Odd Kjell Sjøvik.

Han har flyttet en stor virksomhet til Afrika. I Norge kan virksomheten følges gjennom Sjøvik Afrika AS, som har finansiert satsingen i Afrika. Dette selskapet eier 49,93 prosent av Sjovik Marocco SA.

Ifølge notene til Sjøvik Afrika tapte Sjovik Marocco 23,7 millioner kroner. Sjøvik Afrika eies av Odd Kjell Sjøvik gjennom Sjøvik AS og Caiano Fisk, et selskap i Eidesvik-gruppen.

I 2007 ble egenkapitalen i Sjovik Marocco negativ med 6,7 millioner kroner.

- På grunn av problemene med motoren, ble båten liggende uvirksom halve året. I år har det gått bedre, sier Sjøvik.

Det er gamle "Midøy Viking" som er satt inn i fiske utenfor Afrika.

- Vi fisker sardin, sardinella, brisling, makrell og hestemakrell. I Norge har vi vendt oss til å si sardin om brisling. Den sardinen vi fisker er større enn den norske brislingen og minner om ei småsild, beretter Sjøvik.

Båten har et stort arbeidsområde og kan fiske hele året. Fem-seks norske er med ombord. Det er 34 marokkanere om bord.

- Vi er flere ansatte enn vi ville vært i Norge, medgir Sjøvik. Men han sier det er behov for flere om bord ettersom en del av fangsten fryses.

Fangstene tas på land i Vest-Sahara.

- Det er utfordringer med logistikken, men det blir bedre og bedre hele tiden. Sjøvik mener at logistikken minner om den man hadde i Norge på 1950-tallet.

Mye av fangsten ender opp som hermetikk. I utgangspunktet går hele fangsten til konsum, men avskjær og skadet fisk blir malt til mel og olje.

Sjøvik sier at det afrikanske markedet er i utvikling.

- Vi får ikke like godt betalt for fisken som i Norge, men har til gjengjeld høgere kvoter å fiske på. Sjøvik viser til at store kvanta sild er eksportert fra Norge til Afrika, særlig Nigeria.

Han vil ikke røpe hvor mye båten fisker, men sier at resultatet i 2008 tegner til å bli godt, også økonomsk.

- Ja, i år bør vi klare betydelig bedre enn i balanse, sier Sjøvik.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -