Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
SV ber Gearbulk om å avslutte Vest-Sahara-transporter
gearbulk_vessels.jpg

Et enstemmig vedtak fra SVs Landsstyremøte i dag, 16. juni 2008, ber Gearbulk om å avslutte sitt engasjement i Vest-Sahara. Les uttalelsen her.

Les også Bergens Tidende: Ber Gearbulk avslutte handel
Publisert: 16.06 - 2008 18:36Printerversjon    
Denne uttalelsen ble vedtatt enstemmig:

SV ber Gearbulk om å avslutte sine Vest-Sahara-transporter
Mens en rekke andre norske selskaper har avsluttet sin handel med naturressurser fra det okkuperte Vest-Sahara, fortsetter rederiet Gearbulk med å levere fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Gearbulk er 60 prosent eid av bergenske redere.

Vest-Sahara har vært ulovlig okkupert av Marokko siden 1975. Mens Marokko nekter å gjennomføre en FN-ledet folkeavstemning for Vest-Saharas framtid, eksporterer Marokko fosfat fra nabolandet. Flertallet av det saharawiske folk har flyktet fra landet siden invasjonen, og de tjener ikke på handelen.

I tillegg til å være okkupert, er Vest-Sahara på FNs liste over de såkalte Ikke-Selvstyrte Områdene, og behandles av FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Handel med fosfat fra Vest-Sahara er derfor mest sannsynlig i strid med folkeretten. FNs Generalforsamling har konsekvent fordømt utbyttingen og plyndringen av naturressurser og enhver økonomisk aktivitet som strider med interessene til folkene som bor i slike Ikke-Selvstyrte Områder.

Norsk UD har frarådet handel og næringsvirksomhet som kan bidra til å legitimere situasjonen i Vest-Sahara. Finansdepartementet har tidligere beordret at aksjene i det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee skulle selges fra Pensjonsfondet på grunn av selskapets oljeleting i Vest-Sahara. Selskapets virksomhet ble da beskrevet som et "særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer" .

SVs landsstyre oppfordrer på det sterkeste Gearbulk om å umiddelbart avslutte sin kontrakt om fosfatleveranser fra okkuperte Vest-Sahara til New Zealand. SV vil fortsette sitt arbeid for at Marokko stopper overgrepene og respekterer menneskerettighetene i det okkuperte Vest-Sahara.

http://www.sv.no/partiet/landsstyret/uttalelser/dbaFile165381.html    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -