Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Bergens Tidende: Protesterer mot Jebsen-rederi
forening_510.jpg

Sahrawier i Norge ber det Bergens-eide Gearbulk-rederiet slutte å handle med Vest-Sahara. De mener slik handel opprettholder den brutale okkupasjonen. BT: 15. juni 2008.
Publisert: 15.06 - 2008 09:13Printerversjon    
Av Kjartan Hjermann Døhlie
Bergens Tidende, 15. juni 2008
Se saken i pdf her (152 KB).

Lørdag arrangerte Foreningen for sahrawier en demonstrasjon på Festplassen i Bergen. Foreningen mener internasjonale selskaper gjør det mulig for marokkanske myndigheter å opprettholde okkupasjonen.

- Marokko tjener milliarder på okkupasjonen, og selskaper som Gearbulk tjener på å transportere fosfat for Marokko. Hadde det ikke vært for disse selskapene, ville vi hatt friheten vår, sier lederen i foreningen, Sidimahmed Salem.

Fengsling og tortur
Vest-Sahara, eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk, har vært okkupert av Marokko siden i 1975. Leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, forteller om en befolkning under fullstendig overvåking.

- Det er ingen organisasjons- eller bevegelsesfrihet. De som protesterer blir fengslet og torturert. Over 500 mennesker har «forsvunnet», sier Hansen.

Flesteparten av sahrawiene, områdets befolkning, er drevet på flukt. Rundt 160.000 har bodd i teltleirer i den algeriske ørkenen i over 30 år.

Okkupert i 33 år
* Vest-Sahara, eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk, har vært okkupert av Marokko siden 1975
* FN har fordømt okkupasjonen.
* I dag bor det 100.000 sahrawier i Vest-Sahara og 160.000 i flyktningleirer i Algerie.
* Det er 160.000 marokkanske soldater og 300.000 til 400.000 marokkanske bosettere i området.
* Vest-Sahara er rik på naturressurser, blant annet store mengder fosfat.
* Norsk UD fraråder handel med de marokkanske myndighetene i landet.
KILDE: STØTTEKOMITEEN FOR VEST-SAHARA OG UD

Fakta Gearbulk
* Gearbulk er et internasjonalt shippingselskap med hovedkontor i England.
* Den Bergens-baserte Jebsen-familien eier 60 prosent av selskapet. 40 prosent eies av koreanske interesser.
* Støttekomiteen for Vest-Sahara mener Gearbulk siden 2002 har tjent rundt en milliard kroner på fosfattransport fra Vest-Sahara. De krever at Gearbulk betaler dette tilbake til flyktningene fra Vest-Sahara.
KILDE: GEARBULK.COM OG STØTTEKOMITEEN FOR VEST-SAHARA
- Det er opp mot 60 grader om sommeren og under null om vinteren. De er fullstendig avhengig av hjelp. 19 prosent av barna er grovt underernærte. Det er høyere enn i Darfur, sier Hansen, som mener de store fosfatforekomstene i landet er en viktig grunn til okkupasjonen. Dette tjener altså Jebsen-eide Gearbulk store penger på å transportere.

UD fraråder handel
- Jeg har sjelden vært borti lignende kynisme. Andre norske selskaper har trukket seg ut. Gearbulk bryr seg ikke, sier Hansen

UD fraråder norske selskaper å drive handel med Vest-Sahara.

- Det kan være i strid med folkeretten og norske myndigheter fraråder handel i Vest-Sahara, sier underdirektør i UD, Bjørn Jahnsen.

NUPI-direktør Jan Egeland kaller Vest-Sahara en glemt konflikt.

- Det er ingen løsning i sikte for dette folket, som er blitt sviktet av verdenssamfunnet i flere tiår. Situasjonen blant flyktningene blir bare verre, og det er fare for en radikalisering. De kan gå fra forhandlingene og tilbake til slagmarken, sier Egeland.

- Hva synes du om selskaper som profitterer på denne situasjonen?

- Det kan diskuteres om det er i strid med internasjonal lov, men jeg mener det er umoralsk. Det er helt galt å tjene penger på å handle med omstridt og okkupert land.

Har håp
Sidimahmed Salem håper bevisstgjøring blant folk kan føre til at Bergens-rederne slutter å handle med Marokko. Han flyktet til Norge for ti år siden, etter å ha blitt fengslet og torturert i hjemlandet.

- Det er mange tusen som meg. Sahrawier vil nå heller drukne på vei til Kanariøyene enn å bo i hjemlandet. Vi har levd under brutaliteten i 30 år. Rederne må tenke på det, sier Salem.

Han drømmer om en gang å kunne flytte tilbake til hjemlandet.

- Selv om det bare er ørken, er ingen plass som ørkenen i Vest-Sahara.

Det lyktes ikke BT å få tak i styreleder i Gearbulk, Kristian Jebsen, lørdag. Han har tidligere uttalt at selskapet er opptatt av å drive innenfor de lover og regler som gjelder.

- Det har vi også gjort i denne saken. Britisk UD har uttalt at handel med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara ikke er å anbefale, men at det heller ikke er noe forbud mot slik handel, sier Jebsen til Norwatch.no.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -