Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Lørdag 14. juni: Vest-Sahara-flyktninger protesterer i Bergen
association_for_sahrawis_in_norway_510.jpg

”Selskaper som Gearbulk gjør det umulig for oss å kunne reise hjem i frihet”

På Festplassen i Bergen, lørdag 14. juni kl. 13:30, markerer saharawiske flyktninger i Norge sin motstand mot at Bergens-redere er med på plyndringen av hjemlandet deres.
Publisert: 14.06 - 2008 13:09Printerversjon    
Rederiet Gearbulk eies av Kristian Gerhard Jebsens familie i Bergen. Selskapet kan ha fraktet fosfat ut av okkuperte Vest-Sahara for opptil én milliard kroner. Inntektene går hovedsakelig til et marokkansk statlig fosfatselskap, og er i strid med både internasjonal lov og frarådninger fra det norske Utenriksdepartementet.

Fosfatindustrien i Vest-Sahara er hovedårsaken til at Marokko okkuperte Vest-Sahara i 1975.

I dag er Vest-Sahara det landet i verden der den største delen av befolkningen bor i eksil. Omlag 200.000 saharawier lever som flyktninger i nabolandene Algerie og Mauritania, og rundt om i verden som en følge av okkupasjonen.

fsn_300.jpg-Hvis det internasjonale næringslivet hadde holdt seg ute av hjemlandet vårt, er det stor sjanse for dat vi ikke hadde trengt å flykte i det hele tatt. Det er i stor grad på grunn av profitører som Gearbulk at det er umulig å finne en løsning på konflikten, og at flertallet av saharawiene fortsatt lever i eksil, sier Sidahmed Salem, leder av Foreningen for saharawier i Norge.

-Grunnen til at Marokko ikke vil respektere FNs arbeid for å avkolonisere Vest-Sahara, er nettopp at de tjener penger på vårt folks glemte og triste skjebne. Vi krever at Gearbulk øyeblikkelig stanser transportene fra Vest-Sahara, sier Salem.

I neste uke, torsdag 19. juni, seiler båten ’Simge Aksoy’ inn i en havn på New Zealand med flere titalls tusen tonn vestsaharisk fosfat. Båten, som er chartret av Gearbulk, er den fjerde båten på to år. Gearbulk-transportene kan ha pågått siden 2002, og Støttekomiteen for Vest-Sahara anslår at den samlede verdien fosfatet som det ene rederiet har transportert kan ligge rundt én milliard kroner.

Ifølge en rapport fra Kirkens Nødhjelp i mai, lider 19 % av barna i de saharawiske flyktningleirene av underernæring. Situasjonen er altså verre enn i Darfur, der 16 % av barna lider av det samme. Flyktningene tjener ingen ting på fosfathandelen.

Gearbulk erkjenner at det ikke er å anbefale å handle med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara, men fortsetter likevel handelen. ”Det er andre som kjøper og selger fosfatet. Vi bare frakter det”, sa styreleder Kristian Jebsen til NRK i fjor.

Styreleder av Gearbulk er Kristian Jebsen. Gearbulk er registrert på Bermuda, og er 60 % eid av medlemmer av den bergenske Jebsen-familien.

Markeringen på Festplassen varer lørdag fra 13:30 til 14:45.

Foreningen for saharawier i Norge arbeider for integrasjon av saharawier i Norge, og for å spre kunnskap om Vest-Sahara-konflikten.

Foreningen for saharawier i Norge (fotografiet over) kan kontaktes v/leder Sidahmed Salem, tlf 41669944 og 96875654.
For kommentarer om Vest-Sahara-saken, hør også med leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, tlf 94250270.

Finn fotografier, videoer og mer info om Gearbulk-transportene på
https://vest-sahara.no/index.php?cat=39&art=953    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -