Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Greenpeace stopper pirater i Gøteborg
greenpeaced_510.jpg

Gøteborg, Sverige: Et tjuetalls aktivister fra Greenpeace gikk i dag til aksjon mot fiskefartøyet Nordic IV i Göteborgs havn. Skipet har fisket ulovlig i havet utenfor Vest-Sahara. Nordic IV er en av flere industritrålere som rovfisker utenfor Afrikas kyst.
Publisert: 11.06 - 2008 21:27Printerversjon    
Pressemelding
Greenpeace, 11. juni 2008

Rovfisket utenfor Afrika truer ikke bare fiskebestanden og det marine miljø. Det truer livsgrunnlaget til lokalbefolkningen som blir fratatt føde og arbeidsplasser. Det er europeiske skattebetalere som subsidierer rovfisket i afrikanske farvann.

Hvorfor? EUs fiskeflåte er dobbelt så stor som den borde være og 88 prosent av fiskebestanden i EU er overfisket. På grunn av overkapasiteten i EU brukes tredjelands avtaler, med for eksempel Marokko, for å eksportere fiskeflåtens overkapasitet.

Nordic IV mangler tillatelse for å fiske i dette i området fra det svenske Fiskeriverket samt fra EU og fisker derfor ulovlig. Nordic IV er politianmeldt av Fiskeriverket og forundersøkelse pågår.

- Nordic IV seiler under Cook Island-flagg og eierskapet er skjult i skatteparadiset Guernsey i den engelske kanal. Uansett hvor de svenske eierne har kostet igjen papir sporene så legger de igjen tydelige spor i havet sier Staffan Danielsson i Greenpeace i Sverige.

I tillegg til dette bidrar denne typen aktiviteter til å forlenge den væpnet konflikten i Vest - Sahara. Greenpeace krever nå at båten arresteres av svenske myndigheter. Vest-Sahara er okkupert av Marokko og den blodige konflikten har pågått siden 1975. Sverige har i FN og i EU protestert mot okkupasjonen og stemt mot fiskeriavtalen som EU og Marokko inngikk i 2005. Nordic IV har inngått en egen privatavtale med Marokko.

Nordic IV het tidligere Vikingbank og ble solglt til svenskene i 2006 av Vikinghav AS.

- Vi vet at det er norske bedrifter involvert i fiskeindustrien i Marokko. Dersom de har tatt i mot fisk fra denne båten av bedrifter med norske eiere, er det en skandale. Det er ikke noe å skryte av at Norge er med på å opprettholde EUs grådige fiskeripolitikk overfor over tredjeland. Norske bedrifter bør trekke seg ut av dette umiddelbart, sier havkampanjeleder Frida Bengtsson.

Innfor reformen i EU felles fiskeripolitikk i 2012 krever Greenpeace at:
•    overkapasiteten i flåten forsvinner
•    at tredjelands avtaler gjøres om slik at det først og fremt bidrar til bygge
kapasitet og selvstendighet for fiskeriforskning og forvaltning før fiske kan tas til EU.
•    implementering av en økosystembasert fiskeriforvaltning som bygger på at fiske
er en vesentlig del av havmiljøet og ikke bare en handelsvare
•    etablering av store marine verneområder
•    fjerning av subsidier i fiskeindustrien
•    at piratfisket stoppes samt at destruktive fiskemetoder fases ut

 
Les mer: Vest-Sahara, tjuvfiske og det svenske fartøyet Nordic IV

Kontaktinformasjon
Frida Bengtsson, talsmann i havspørsmål for Greenpeace i Norge, 95281199
Frode Pleym, talsmann i havspørsmål på plass i Göteborg, +46703535766


greenpeacec_509.jpg

greenpeaced_509.jpg

greenpeaceb_509.jpg

greenpeacea_509.jpg

greenpeacee_509.jpg

greenpeacef_509.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -