Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Dømt til 2 måneders fengsel
enaama2_510.jpg

"Det er urettferdig, urettferdig, urettferdig", sier Enaama Asfari til Støttekomiteen for Vest-Sahara. Asfari ble mandag dømt til to måneders fengsel for et overgrep han skal ha gjort mens han var bundet fast til et tre.
Publisert: 29.04 - 2008 00:19Printerversjon    
Det ble en tøff rettssak for menneskerettighetsaktivist Enaama Asfari i går. Dommeren dømte ham til to måneder ubetinget fengsel. Og det til tross for at vitner og bevis ikke henger i hop, og til tross for at Asfari har synlige bevis på at han ble torturert under avhør.

Det var 13. april, klokka 22.30, at Asfari ble pågrepet etter å ha vært i en diskusjon med en marokkaner på gaten.

5 sivilkledde politimenn som hadde fulgt etter ham i dagesvis, la ham i håndjern, satte bind for øynene hans, og kjørte ham til et ukjent sted. Der ble han bundet fast til et tre og torturert. I fire timer.

Til slutt signerte han en erklæring under tortur.

Men politiet -og politiets vitne- har en annen versjon av natten. De sier Asfari ble arrestert fire timer senere - kl. 2.45 på morgenkvisten - etter at Asfari skal ha fyllekjørt, banket opp en marokkaner, og truet med kniv. Politiet benekter for at han har vært utsatt for tortur.

Han er dermed anklaget for å ha begått et overgrep mens han egentlig var bundet fast til et tre.

Hørte en annen vei
Amnesty International krever en granskning av torturanklagene. Men under rettssaken mandag, ville ikke dommeren høre noe til Asfaris historier om at han har blitt banket opp i avhør.

"Det er urettferdig, urettferdig, urettferdig", sa Asfari til vest-sahara.no mandag kveld.  

"Da jeg snakket om alt som hadde skjedd meg under arresten, svarte han at han ikke ville høre noe om det. Dommeren ville bare ta utgangspunkt i det som stod i erklæringen jeg hadde signert den natten, under tortur", sa Asfari.

Asfari viste fram sine forslåtte bein i rettslokalet. Hans advokater, som hadde kommet fra Frankrike, hadde påpekt alle paradoksene i politiets, vitnenes og det påståtte offerets vitnemål, men uten at det ble tatt til følge.

Det påståtte offeret sier Asfari ble arrestert kl. 1.45, altså én time før politiets forklaring.

Statsadokokaten la heller ikke fram bevis som skulle tilsi at det overhode har eksistert en kniv, eller at Asfari har fyllekjørt.

Nå er han dømt til 2 måneder ubetinget fengsel, og ilagt en bot på 3000 marokkanske dirham.

Når Asfari snakker til Støttekomiteen på telefonen, er det fullt av støy i bakgrunnen. Han befinner seg i samme fengselslokale der han har vært i over en uke, sammen med 70 andre fanger - alle vanlige kriminelle. Han sier det er vanskelig å sove, og ønsker seg umiddelbart overflyttet til et annet sted.

Asfari er jurist, leder av menneskerettighetsorganisasjonen CORELSO og har vært bosatt i Frankrike i en årrekke. Han har fransk kone.

Tirsdag skal Asfari anke dommen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -